Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Za uplynulý rok v Česku změnilo dodavatele elektřiny rekordní množství zákazníků

Za uplynulý rok v Česku změnilo dodavatele elektřiny rekordní množství zákazníků
Podle vyjádření analytiků si zákazníci, kteří museli změnit dodavatele, bez výjimky u nových dodavatelů významně pohoršili (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V Česku loni změnilo dodavatele elektřiny rekordní množství zákazníků.

Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) jich bylo 713 783. V porovnání s rokem 2020 je to téměř o 268 000 více. Důvodem je i loňský konec některých dodavatelů energií.

Největší počet změn se odehrál v listopadu, kdy k novému dodavateli přešlo 161 721 odběratelů, vyplývá z dat OTE. Rekordní byly loni počty změn dodavatelů i u plynu.

Zákazníci si pohoršili

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, která dodávala energie zhruba 900 000 klientům, oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Právě v následujícím měsíci se uskutečnilo největší množství změn dodavatelů. Po Bohemia Energy skončily také další firmy.

Dodávky ukončila Kolibřík energie s 28 000 klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba 3000 klientů, a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům.

Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelům, a Český Energetický Dodavatel, který měl více než 7000 odběratelů. Plyn přestaly dodávat 2350 zákazníkům také Františkovy energie, skončil i dodavatel Svinos s 21 odběrnými místy.

Podle dřívějších vyjádření analytiků si zákazníci, kteří museli změnit dodavatele, bez výjimky u nových dodavatelů významně pohoršili. Na trhu podle nich není produkt, který by se jen trochu blížil podmínkám, na které byli zákazníci zvyklí u Bohemia Energy.

Rekordní množství zákazníků loni v Česku změnilo i dodavatele plynu, podle dat OTE jich bylo celkem 384 998. V porovnání s rokem 2020 je to o téměř 184 000 více.

„Konec, nikoliv krach Bohemia Energy byl s přehledem největším hybatelem přechodů zákazníků. Nepochybně všichni, kteří v druhé polovině loňského roku si fixovali novou cenu, dostali horší cenu než měli. Všichni, ať odcházeli od Bohemia Energy či od kohokoliv,“ řekl ČTK ekonom portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

Se zdražováním elektřiny i plynu musí zákazníci počítat i letos, vyšší ceny oznámila řada dodavatelů. Například Pražská teplárenská zvýšila ceny již od 1. prosince. Průměrná pražská domácnost zaplatí za teplo měsíčně o 250 až 350 Kč více.

ČEZ zdražil od 1. ledna dodávky elektřiny zhruba o třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Domácnosti si tak připlatí v průměru 250 korun měsíčně. Naopak Pražská energetika (PRE) od Nového roku ceny nenavýšila, poslední zvýšení cen se uskutečnilo k loňskému 1. září, navýšení bylo o sedm procent.

Plně liberalizovaný trh s elektřinou je v České republice od roku 2006, trh s plynem od roku 2007. Od té doby si mohou sami zákazníci vybírat svého dodavatele energií.

Zdroje: