Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Do Ruska bylo násilně odvlečeno přes půl milionu Ukrajinců, uvádí Kyjev

Do Ruska bylo násilně odvlečeno přes půl milionu Ukrajinců, uvádí Kyjev
Násilné a hromadné přesuny civilistů během konfliktu na území okupační mocnosti zakazují ženevské úmluvy a klasifikují je jako válečný zločin (Ilustrační foto) | zdroj: Sputnik

Moskva z Ukrajiny do Ruska násilně odvlekla už půl milionu lidí, řekl dnes předseda humanitárního výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev v Evropském parlamentu. Červený kříž vyzval, aby se pokusil s těmito Ukrajinci spojit, napsala agentura Reuters.

„Půl milionu ukrajinských občanů bylo bez souhlasu odvlečeno z Ukrajiny do Ruské federace. Bohužel momentálně není žádná možnost se s těmito lidmi spojit,“ řekl Poturajev europoslancům.

O stejném počtu deportovaných Ukrajinců minulý týden hovořil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Reuters uvádí, že toto číslo nelze ověřit. Ruské ministerstvo obrany na dotaz zatím neodpovědělo.

Bezmála 550 000 uprchlíků z Ukrajiny se v Rusku nachází podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který se opírá o data ruské vlády. Z této statistiky ale nelze vyčíst, za jakých okolností se lidé do Ruska dostali. Celkem Ukrajinu kvůli ruské agresi opustilo přes pět milionů lidí. Dalších více než sedm milionů muselo opustit své domovy, zůstávají ale na Ukrajině, uvedl dnes UNHCR.

Usnesení ruské vlády z letošního 12. března se zmiňuje i o 95 909 lidech, kteří opustili území Ukrajiny, včetně dvou separatistických republik na východě země. O měsíc později ruská armáda uvedla, že před sílícími boji zachránila 138 014 civilistů z Mariupolu.

Násilné a hromadné přesuny civilistů během konfliktu na území okupační mocnosti zakazují ženevské úmluvy a klasifikují je jako válečný zločin. 

Poturajev řekl, že se obává o osud těch Ukrajinců, kteří byli podle něj posláni do Ruska. „Víme o takzvaných filtračních táborech pro ukrajinské občany,“ dodal s odkazem na zařízení, která například podle mariupolských úřadů slouží k přerozdělování Ukrajinců do různých vzdálených měst v Rusku. Radnice tohoto přístavu dnes informovala, že se na území Mariupolu nachází čtyři takové tábory.

profimedia-0682044050 Ruští vojáci v Doněcké oblasti na začátku dubna | zdroj: Profimedia

„To je jeden z možných směrů činnosti Červeného kříže, přinejmenším najít tyto odvlečené jedince a pochopit, co se s nimi (na území Ruska) děje,“ vyzval Poturajev. Zástupkyně Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Alexandra Boivinová uvedla, že její organizace s ruskými úřady jedná o pomoci.

„V tuto chvíli nemůžu odpovědět na otázku, zda byli tito lidé násilně vysídleni. Ale je to určitě otázka, která vyvolává obavy,“ řekla Boivinová během rozpravy Evropského parlamentu.

Zdroje: