Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 10°C Oblačno

Dluhopisy versus stavební spoření: Jak může rozhodnutí ovlivnit vaši budoucnost

Dluhopisy versus stavební spoření: Jak může rozhodnutí ovlivnit vaši budoucnost
zdroj: Canva

Novinky ve stavebním spoření nahrávají dluhopisům. Co se změní a jak zásadní je rozdíl ve výnosu těchto produktů?

Stavební spoření a firemní dluhopisy – oba nástroje mohou sloužit jako cesta k finanční stabilitě a zajištěné budoucnosti Vás nebo vašich dětí. Avšak s novými změnami a omezeními ve stavebním spoření se nabízí otázka: Která možnost je výhodnější pro dlouhodobé úspory?

Stavební spoření pod tlakem nových omezení

Stavební spoření bylo dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších spořících nástrojů. Přestože nikdy nedisponovalo závratnými výnosy, vyhovovalo zejména konzervativnějším investorům a často ho např. rodiče zakládali svým dětem již po narození. Konsolidační balíček vlády, který má vejít v platnost začátkem příštího roku, však přichází s výrazným snížením státní podpory u stavebního spoření na max. 1000 Kč ročně. Tento zásah se dotkne nejen nově uzavřených smluv, ale také těch stávajících, což znamená zásadní změnu pro mnoho občanů, kteří možná přehodnotí investiční strategii. Ke slovu tak přijdou právě dluhopisy. 

Firemní dluhopisy nabízí i 3x vyšší roční výnosy

Úroková sazba stavebního spoření dosahuje jen okolo 0,5–3 % p. a. Výjimečně naleznete produkty, které nabízí i vyšší výnos, max. však 6 % ročně. Průměrné výnosy firemních dluhopisů se pohybují kolem 10 až 12 % za rok, což je podstatně atraktivnější zhodnocení. 

Uveďme si příklad: Paní Nováková odkládá každý měsíc částku na stavební spoření s předpokládaným výnosem 2 % ročně. Pokud by však stejnou částku investovala do firemních dluhopisů s výnosem 10 % ročně, rozdíl po deseti letech by byl opravdu výrazný. Reálně se může jednat o tisíce korun navíc na účtu. V dlouhodobém horizontu tak firemní dluhopisy jednoznačně poráží stavební spoření.

45 zdroj: Canva

Vždy je vhodné své finanční prostředky diverzifikovat, resp. rozdělit je na více hromádek mezi různé finanční produkty a nástroje. Oproti stavebnímu spoření jsou totiž firemní dluhopisy rizikovějším produktem.

Dluhopisy pro děti, na důchod nebo zvýšení životní úrovně

Proč vlastně vůbec přemýšlet o nějakém spoření? Pravidelné odkládání peněz pro budoucnost je naprosto klíčové. Ať už pro děti, aby se jim snáze vylétlo z hnízda nebo na důchod a klidné stáří, jako finanční rezerva pro případ nouze nebo abyste si mohli dovolit nové auto či pěknou dovolenou. Rozhodnutí, kam našetřené peníze investovat a podstatně je zhodnotit, hraje významnou roli. 

Dluhopisy mohou být jednou z cest, která s vyšším investičním rizikem, avšak pravidelnou výplatou, přináší vyšší výnosy než stavební spoření, spořící účet nebo podobné nástroje. Samotnému nákupu rozhodně musí předcházet pečlivé prověření dané společnosti, její historie, závazků, transparentnosti a důvěryhodnosti. Ideální dluhopisy jsou zajištěné nemovitostmi nebo jiným movitým majetkem společnosti např. vozovým parkem. 

Závěrem lze říct, že rozhodnutí mezi stavebním spořením a firemními dluhopisy závisí na individuálních cílech, toleranci rizika a potřebě zhodnocení prostředků.  S novými změnami ve státní podpoře u stavebního spoření může být investování do dluhopisů přitažlivější pro ty, kteří hledají vyšší potenciální výnosy pro své dlouhodobé úspory.

Zdroje:
Inzerce