Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 9°C Dešťové přeháňky

Odklad splátek hypotéky nemusí být to nejlepší možné řešení

Odklad splátek hypotéky nemusí být to nejlepší možné řešení
zdroj: Shutterstock.com

Když se vám zrovna v životě úplně nedaří, je velmi jednoduché sklouznout k jednoduchému, ale krátkodobému řešení. Odpočinout si na chvilku od té největší finanční zátěže v podobě odkladu splátek hypotéky ale není zrovna ideální řešení.

Není to tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát

Slovo odklad v nás sice evokuje odložení něčeho na později, ale v případě odkladu splátek hypotéky to není tak jednoduché. Pokud totiž zažádáte o odklad splátek hypotéky a banka vám jej schválí, neznamená to, že vám dluh banka promine.

Ve většině případů vám banka jen upraví splátkový kalendář. Obvykle to v praxi znamená, že na určitou dobu nemusíte platit jistinu, ale úroky z hypotéky platíte i nadále. Měsíční splátky se tak rozhodně nezbavíte úplně, ale jenom si ji ponížíte.

Počítejte také s tím, že zbylou jistinu někdy musíte stejně doplatit – jistinu, kterou vám banka odložila na později, doplatíte před koncem hypotéky. V konečném důsledku tak ještě přeplatíte. Je to opravdu jen krátkodobé řešení, kterým v dlouhodobém důsledku nic nevyřešíte.

Odklad splátek hypotéky s sebou nese také další nevýhody. Některé banky si za odklad účtují ještě další poplatky za samotné vyřízení. V neposlední řadě si kvůli odkladu ponesete negativní záznam v úvěrových registrech (laicky řečeno registry dlužníků). Tyto databáze poskytují veřejné informace o platební morálce klientů. Negativní záznam dává signál, že máte potíže se splácením. Což může ovlivnit vaše šance na další půjčku, případně i na refinancování hypotéky.

TIP: Ti, kteří mají hypotéku u České spořitelny, mají výhodu. V rámci služby variabilita splátek povoluje Česká spořitelna přerušení splácení hypotéky až na 3 měsíce. Klient neplatí ani jistinu, ani úrok a nedostane negativní záznam v registru.

Jak z toho ven?

Pokud máte obavy o splácení hypotéky, postavte se problému čelem a kontaktujte banku co nejdříve. Čím dříve začnete vzniklou situaci řešit, tím větší máte šanci, že vám banka vyjde vstříc. Existují 2 řešení:

  • Snížení splátek hypotéky: Banka vám na předem dohodnuté období upraví měsíční splátky tak, abyste zvládli splácet bez problémů hypotéku i nadále.
  • Prodloužení splatnosti hypotéky: Pokud splníte předem dané podmínky, s prodloužením splatnosti hypotéky se vám poníží měsíční splátky.

Myslete proto už během sjednání hypotéky na nenadálé situace a sjednejte si rovnou pojištění schopnosti splácet hypotéku.

TIP: Jaká je vaše maximální výše hypotéky? Mrkněte na stránky České spořitelny a buďte v obraze.

Zdroje:
Inzerce