Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

'Divím se tomuto připo*** národu', říká Hlas o hysterii kolem konvoje

'Divím se tomuto připo*** národu', říká Hlas o hysterii kolem konvoje
Český písničkář Ivan Hlas | zdroj: Isifa.com

Průjezd amerických vojáků vyvolává v Česku vášně. Paradoxní je, že hysterii nechápe řada slavných osobností, které svého času lobbovaly proti stavbě amerického radaru v Brdech. Co na to všechno říkají herec Jan Kačer nebo chirurg Jan Měšťák? A proč písničkář Ivan Hlas prohlásil, že Češi jsou "připosraný národ" a trval na přesné citaci svých slov?

Odpůrci amerického radaru v Brdech jsou stále mezi námi, i když o nich už slyšet moc není. V souvislosti s přejezdem amerických vojáků přes naše území ale není tak moc od věci se jich otázat na to, co říkají americké akci Dragoon Ride. Mají ve vztahu ke konvoji bojových vozidel americké armády, který naší kotlinou prosviští konce března a počátkem dubna, také takový odpor, jako tehdy, když psali otevřený dopis prezidentu Václavu Klausovi a šéfům obou komor parlamentu? Ústavní činitele v tomto dopise kromě jiného žádali, aby podpořili vypsání referenda k radaru.

"Základna může být i součástí konceptu politiky preventivních úderů a nelze ji tedy považovat za čistě obrannou... Veřejnosti je často a opakovaně předkládán nepravdivý argument o tom, že nedáme-li souhlas k vybudování radaru, porušíme nějaké dohody či závazky. Je nezodpovězena také velmi závažná otázka dopadu působení vojenského zařízení na zdraví našich občanů, žijících v okolí místa potenciálního umístění," bylo tehdy napsáno v dopise, pod nímž byli podepsáni třeba režisér Zdeněk Troška, herečka Táňa Fischerová, režisérka Věra Chytilová, profesor Erazim Kohák, plastický chirurg Jan Měšťák, či filmový režisér a herec Jan Kačer.

Kačer: Je to malicherné

"Vy jste mne touto otázkou hodně zaskočili. Abych přiznal, tak se touto věcí moc nezabývám, připadá mi to totiž malicherné. I ten průjezd, i ten humbuk kolem toho," reagoval herec Jan Kačer na vlnu mediálního zájmu.

"Abych řekl pravdu, proti radaru se mi přejezd těch vojáků zdá směšný nehledě na to, že protestem proti radaru jsme nic nezmohli. Stejně nakonec tato aktivita vyšla neslepo, neboť radar tady není," poznamenal.

Od Čechů se mu ale jeví jako velmi hloupá honitba na Američany.

"Házet na ně vajíčka a pálit americkou vlajku? To se mi zdá velmi hloupé! Já má rád rajčata i vajíčka, takže bych je radši využil k jídlu. A americkou vlajku mám docela rád, neboť je hezky barevná. Tyto aktivity některých odpůrců ale beru jako takový jejich momentální výbuch, podle mne nic za tím podstatného není, neboť to, co Amerika přináší, tak to snad nikomu nevadí. Nebo ano? Mám tím na mysli volný trh a další věci. Zdá se mi to jako opožděná reakce lidí, kteří nic ve společnosti řádného nedělají," rýpnul si herec třeba do aktivity Iniciativy Ne základnám a poslanců KSČM, kteří chtějí v sobotu na Václavském náměstí hromadně protestovat proti přejezdu amerických dragounů.

Proč hovoří o Putinovi?

Že zrovna Češi vyzývají k protestům, když třeba v Polsku americké vojáky naopak vítají, tak na to prý známý herec nemá žádnou smysluplnou odpověď.

"Nevím, proč zrovna Češi se takto chovají. Ovšem myslím si, že je docela dobré, když jsme každý z nás trochu jiný, ne? Totiž ta bruselská apatyka, která nařizuje, abychom byli všichni stejní, tak to je v podstatě naivní mluva. Ale Češi vždycky brblají, zvlášť když je to nic nestojí," prohlásil Kačer.

Nad názory levicových politiků - a to zejména z komunistické strany -, že takovýto přejezd Američanů přes Evropu vyvolá zároveň protiakci u ruského prezidenta Vladimíra Putina, a že tady existuje navíc i jakási asociace se srpnem 1968, kroutí hlavou.

"A tím se chcete vážně zabývat? Tak se tím nezabývejte! Je taková známá věc, že čím více se člověk zabývá zlem, tak tím víc do něj vniká. Tohle - abych řekl pravdu - mně osobně ani neleží v patě! Překvapujete mě, že máte na to vyhraněný názor. Možná, že jsem hloupý, ale mně to je úplně jedno," řekl Kačer.

Nějaké zbytečné dráždění Vladimíra Putina si však nepřipouští: "Když se Putin bude chtít nechat vydráždit, tak má podle mne k tomu tisíc příležitostí, zrovna tak jako Američané mají tisíc příležitostí se nechat rozdráždit Putinem. Je to taková věčná politická hra. Ale na to by se slušní lidé měli celkem vykašlat. Jsou to prostě jen takové hrátky."

Ani nebudou vědět, v jakém koutě světa jsou

Podle jeho soudu američtí vojáci nijak nebudou řešit fakt, do jakého koutu světa vlastně přijedou.

"Podle mě kluci na těch autech, kteří k nám přijedou, nebudou mít vcelku páru o tom, kde jsou, jestli v Turecku, nebo v Maďarsku. Jsou to podle mě slušní lidé slušných rodičů, tak proč bychom na ně měli házet vajíčka? To nechápu," poznamenal Kačer s tím, že není ani důvod se těchto vojáků jakkoliv bát.

"Já osobně se na jejich obrněnce nepůjdu podívat, nebudu je aktivně vyhledávat, ale kdyby jeli kolem mého baráku, tak bych se na ně asi mrknout šel. Ovšem za svůj život jsem už viděl tolik vojáků a to i zblízka, proto mě to nezajímá," dodal Jan Kačer.

Dnes by mi nevadili ani Rusové

Známý český plastický chirurg Jan Měšťák zmínil, že přestože se kdysi durdil kvůli americkému radaru, tak tato akce ani jemu nijak výrazně nevadí.

"Já jsme pro. Ta akce kolem radaru před několika lety byla spíše otázka kolem posuzování vlivu na zdraví člověka. Bylo tady totiž určité nebezpečí a my jsme tu akci před lety zorganizovali proto, abychom na něj - my pesimisté - poukázali. Průjezd amerického konvoje mi ale nevadí. Dokonce bych k tomu řekl, že když se člověk dívá na historické filmy o osvobození západních Čech, tak to vnímá už možná z toho důvodu tak nějak pozitivně. Dokonce by mně osobně nevadilo ani to, kdyby přes naše území projeli Rusové, i když samozřejmě je to něco jiného už kvůli osmašedesátému roku, který jsem jako mladý student intenzivně prožíval," sdělil pro ParlamentníListy.cz chirurg.

Ani on prý nechápe, jak je možné, že kvůli americkým vojákům u nás vznikl takový humbuk.

"Já tuhle přenici nijak neprožívám. Beru to tak, že v politice někdo volí komunisty a někdo zase pravici. V kontextu s tím jsem si dokonce nedávno vzpomněl na filozofa Schopenhauera, který kdysi řekl, že život se nakonec stává tak nepříjemným, že nestojí za to, aby byl žit, neboť stejně spějeme ke smrti. Lidé dokonce v tomto stáli za ním a páchali sebevraždy. Tím chci naznačit, že je to zkrátka o člověku, každý jsme jiný. Myslím ale, že nějaké třenice okolo průjezdu amerických vojáků jsou zcela zbytečné. Proč bychom je u nás nemohli přijmout? Vždyť jsou nám v dnešní době ti Američané podstatně blíž, nežli Rusové!" pronesl dále Měšťák.

Blázni, blázni...

Na přirovnání k roku 1968, kdy naši zemi obsadili Rusové, se však pousmál. "Ti, co tam takové rovnítko dávají, jsou podle mě blázni. Myslíte si, že Američané by po nás stříleli podobně, jako to kdysi dělali Rusové? V srpnu roku 1968 jsem byl jako student medicíny třetího nebo čtvrtého ročníku na Václaváku, a tam jsem viděl, jak ostřelovali Národní muzeum. Stopy po tom pak byly k vidění po dlouhá desetiletí. Že by nás podobně měli na mušce i Američané? Tak tato myšlenka je velmi úsměvná," reagoval chirurg.

Výzvy k házení vajec a rajčat na vojáky už prý nechápe vůbec. "Ti, co o tom hovoří, jsou také blázni! Co na to říct? Byl by tady zapotřebí zdravý rozum! Každý člověk, který je trochu v obraze, tak to bere rozumně. I mezi tisíci odoperovanými se vždy najde někdo, kdo je sice dobře odoperován, ale přesto si tam najde nějakou mouchu," dodal Jan Měšťák.

Hlas: Divím se "připosranýmu národu", co tady vytváří

ParlamentímListům.cz odpověděl i známý český písničkář a hudebník Ivan Hlas, který se proslavil především písněmi k filmu Šakalí léta – děj se odehrává v tuhých padesátých letech komunistického režimu, kdy mladý chuligán Bejby, který svým výstředním oblečením, kytarou a vášní pro rock 'n' roll rozbouří stojaté vody světa dospělých, snažících se nemyslet na nelehkou dobu, v níž museli žít.

"Souhlasím s tímto přejezdem, neboť spojenecké závazky se mají plnit za každých okolností a divím se tomuto připosranýmu národu, co tady kolem toho vytváří. Když jste ty Parlamentní Listy, tak to můžete zveřejnit tak, jako to říkám," řekl stručně Hlas a poté hovor sám ukončil.

Konvoj amerického 2. mechanizovaného pluku, v němž kromě obrněných vozidel Stryker s kulometnou výzbrojí budou ještě další logistická vozidla, jako jsou vyprošťovací a odsunové prostředky a také vozidla HMMWV, projede Českou republikou na přelomu března a dubna. Vojáci se budou vracet ze cvičení v Estonsku na domovskou základnu v Německu.

Tři kolony

Přejezd bude rozdělen do tří kolon. První kolona by se měla přesouvat po trase Ostrava – Vyškov, druhá kolona pojede po trase Náchod – Pardubice a třetí kolona překročí hranice v Harrachově, následně bude pokračovat na Prahu ze severu Čech. Všechny tři kolony se setkají v areálu kasáren v Praze-Ruzyni, odkud se následující den přesunou po ose Praha – Plzeň – Rozvadov do Německa, do své domovské posádky Rose Barracks ve Vilsecku.

Americký konvoj, který bude čítat 516 lidí a 118 vozidel, má ale řadu odpůrců, i příznivců. Část odpůrců se sejde už ve čtvrtek v 15 hodin na Masarykově náměstí ve Vyškově. Tuto demonstraci pořádá tamní KSČM a Alternativa zdola. Očekává se ovšem, že nejvíc lidí přijde protestovat v sobotu v 15 hodin na Václavské náměstí v Praze. Akci tam pořádá společně s KSČM iniciativa Ne základnám, známá svou kampaní proti zmiňované stavbě amerického radaru v Brdech.

Příznivci se chtějí s americkými vojáky prý osobně setkat a prohlédnout si jejich techniku. Podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce budou mít tito fandové možnost v neděli odpoledne nebo večer ve všech posádkách, kde vojáci přenocují. Další příležitost pak budou mít v úterý v Praze Ruzyni.

Ujištění o spojeneckých závazcích

Viditelným průjezdem obrněnců chce prý Pentagon přispět k ujištění evropských spojenců, že USA ctí spojenecké závazky. Mluvčí americké armády v Evropě Craig Childs dokonce označil konvoj za "viditelnou demonstraci amerického závazku vůči spojencům v NATO a ukázku schopnosti aliance pružně přesouvat vojenské jednotky přes hranice spojenců v úzké spolupráci s nimi".

Tiskové oddělení vlády zveřejnilo, že loni proběhlo na území ČR 131 armádních přesunů spojenců, kterých se účastnilo 1631 zahraničních vojáků se 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se jedenáct silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně šlo o 632 osob a 316 kusů techniky. Aktuální přesun patří prý k těm větším.

"Jízda dragounů" většině Čechů nevadí

K akci Dragoon Ride vznikl v tomto týdnu také bleskový průzkum, který pro Českou televizi vypracovala agentura STEM/MARK. Čechům podle něj prý průjezd amerického konvoje nevadí. S průjezdem souhlasí 82 procent dotázaných, proti je 17 procent. Největší podíl těch, kterým průjezd vadí, je mezi voliči KSČM – 32 procent.

Informovanost o vojenské operaci je podle průzkumu STEM/MARK velmi vysoká – 91 lidí ze sta o chystané akci ví. Většina se domnívá, že průjezd konvoje přes území České republiky je výrazem spojenectví s NATO, jedno procento respondentů ovšem uvedlo, že se o událost vůbec nezajímá; lépe informovaní jsou o ní muži a lidé starší šedesáti let.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: