Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Není to přejezd, ale nácvik ústupu americké armády, říká Huml

Není to přejezd, ale nácvik ústupu americké armády, říká Huml
Uctít památku padlých je správné, říká Huml k cestě Zemana do Moskvy | zdroj: Profimedia

"Protože pojedou cestou na západ, pak jde logicky o nácvik ústupu. I to je třeba cvičit," okomentoval nadcházející cestu amerického vojenského konvoje Českem poslanec Stanislav Huml (ČSSD). Co si myslí o Zemanově cestě do Moskvy či vývoji na Ukrajině?

"Přeji jí (Ukrajině) hodně štěstí. Jsou mezi námi magoři, kteří jsou schopni mezi sebou vést válku do posledního Ukrajince. Přeji jim mír a možnost ovlivňovat dění ve vlastní zemi. Dnes jim vládnou cizinci nebo lidé ovládaní cizinci," uvedl poslanec ČSSD, který se k událostem kolem Ukrajiny vyjádřil již několikrát velmi rázně.

9. května jede prezident Miloš Zeman do Moskvy na vojenskou přehlídku u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války. Narozdíl od mnoha jiných lídrů zemí EU. Což kritizuje opozice, například Miroslava Němcová (ODS) sdělila, že by mu vláda cestu neměla proplatit. Jaký je váš názor?

Uctít památku padlých vojáků je pro naši generaci povinnost. Za idiotský považuji názor, že nás Sovětský svaz neosvobodil, ale dobyl. Pokud je to v mysli pana Klvani takto, pak jsme byli poražený fašistický stát. Překrucovat historii je mi odporné.

Příští týden projede Českem americký vojenský konvoj. Co si o této akci myslíte?

Protože pojedou cestou na západ, pak jde logicky o nácvik ústupu. I to je třeba cvičit.

Američané rovněž uvažují o zřízení vojenské základny ve východní Evropě. Líbilo by se vám, kdyby byla u nás?

Ne. Nevidím jediný důvod.

 

Mezi Západem a Ruskem to kvůli Ukrajině silně skřípe. Vojenské manévry probíhají na obou stranách. Máme se obávat ještě nějaké výraznější konfrontace? Nebo časem dojde ke zklidnění napjaté situace? 

Podle mého soudu třetí světová válka již začala. Buď skončí diplomatickou cestou, nebo katastrofálně. Jsem pro první variantu.

I v souvislosti s konfliktem na Ukrajině se mluví o vyváženosti zpravodajství ČT i jiných médií a vlivu propagandy v nich. Jak tohle vidíte?

Zpravodajství ČT je nejen nevyvážené, ale jednostranně selektivní. Jsou tak čitelní, že důsledkem je u chytřejší části populace prohlédnutí.

Co doporučujete Ukrajině - má se přiklonit k Západu, či zůstat neutrální?

Ukrajině přeji hodně štěstí. Jsou mezi námi magoři, kteří jsou schopni mezi sebou vést válku do posledního Ukrajince. Přeji jim mír a možnost ovlivňovat dění ve vlastní zemi. Dnes jim vládnou cizinci nebo lidé ovládaní cizinci. To není ve prospěch země.

Ve velkých dluzích je Řecko. Co s tím? A není ohrožena samotná budoucnost eurozóny? 

Je. Ale ve srovnání s dluhem USA jsou příštipkáři. Tak o co jde? Opět nechme Řeky, ať si to rozhodnou sami. Odejít bude těžké. Měli by přezkoumat všechny smlouvy a vyvodit odpovědnost těch, kteří je do tohoto stavu dovedli. Jako to udělal Island.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

 

Zdroje: