Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: Hysterické nadšení i vztek vyvolává tranzit amerického konvoje

Komentář: Hysterické nadšení i vztek vyvolává tranzit amerického konvoje
A co vy, už máte vlastní zásobu amerických vlajek? | zdroj: Profimedia

Na přejezd amerického vojenského konvoje přes české území se řada lidí připravuje jako na historickou událost. Výběrové obludárium nadšenců se koncentruje na fabookové události s názvem Vítání americké armády. Nechybí ale ani obdobně panoptikální akce odpůrců. 

"Myslím si, že bychom měli spojence ne vítat (bohužel tady nezůstanou) ale ZDRAVIT po celé trase. Pokud bychom se dokázali dát dohromady, věřím, že nás v téhle zemí není málo. Po trase na dopravně vhodných místech ve městech by měli stát lidé s českými a americkými vlajkami a vzdát hold odhodlání Američanů se na nás nevykašlat. Když si pohneme a zjistíme detaily trasy a vytypujeme vhodná místa, je možné to včas ohlásit jako veřejná shromáždění a zamezit tak ostudě pokud by se zmobilizovali Putinovi nohsledi a zarytí komouši. Podle mě je potřeba jednat - aspoň touto formou. Je tady někdo z Olomouce kdo by se přidal?" nabádá jeden z uživatelů.

"Jsem rád, že jsou tady i slušní lidé. Snad je taky budu moct přivítat," stojí v jiném příspěvku.

Přičemž "slušní lidé" jsou pochopitelně ti, kteří americký konvoj vítají s radostí. Zato jeho odpůrci jsou "komunisti a proruští kolaboranti". "Až mě překvapuje, kolik s prominutím, komunistických prasat je ještě v ČR. On jim rok 1968 nestačil," stojí v jednom z příspěvků.  

Ovšem i kritické hlasy, které na profilu události zaznívají, stojí leckdy za to, třeba tento: "Jste jebli fakt. A jeste vic jim lezte do ritky."

Řeší se i ryze praktické záležitosti, jako přesný itinerář průjezdu a či složení kolony. Nebo také, kde se dají nakoupit americké vlajky: "Mate pls nekdo tip, kde se nechaji dobre koupit americke vlajky? Mam jich v planu cca 25 ks latkovych a cca 100 papirovych."

Řada lidí je přitom ochotná investovat do akce i nemalé prostředky, z radosti i kvůli tomu, aby se "komouši a rusofilové" při pohledu na americké vlajky zadusili vzteky: "Pro zájemce - českou a americkou na tyč v nejobvyklejším rozměru 60x90 cm jsem právě objednal za 791 Kč včetně dopravy Českou poštou. Abych u té silnice nestál jenom tak jak jojo, a taky aby se všichni komouši a rusofilové tím pohledem potěšili natolik, že je nejlépe trefí šlak ("Bodaj jich šlak trafeu tam hned !" říkávala krásně zvukomalebně moje slovenská babička co si vzala českého četníka a musela pak Češi peši do Prahy)."

Někteří diskutéři jsou přitom přesvědčeni, že české mávání vlajkami na projíždějící vojáky pozvedne ducha americké armády: "Pratele, neverili byste jak timhle gestem zvedate naladu tem americkym mladym muzum a zenam. V USA ziju pres 30 let, radu Americanu co v "zamori" slouzili nebo slouzi znam osobne. Pro udrzeni drobet civilizovaneho stavu sveta udelaji co je nutne, ale kazdy by radsi sedel nekde v Tennessee a dival se na baseball, nebo bral krasavici do kina. Kdyz jim v zamori nekdo z mistnich podekuje a naznaci ze to co delaji ocenuje, znamena to pro ne vic nez priplatek za sluzbu v oblasti zvyseneho rizika. Diky!"

Pro úplnost je nutné zmínit, že se svolává i antiakce s názvem ZASTAVÍME AMERICKÝ KONVOJ! Diskuze tam ale nejsou ani zdaleka tak výživná. 

Mimochodem organizace Ne základnám, která svého času pořádala kampaň proti výstavě amerického radaru v Brdech, svolává k příležitosti tranzitu americké kolony protest. Konat se má 28. března na pražském Václavském náměstí. 

Zdroje:
Facebook, Vlastní