Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Diana Biotechnologies, která vyvinula test na covid, loni zečtyřnásobila tržby

Diana Biotechnologies, která vyvinula test na covid, loni zečtyřnásobila tržby
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Skupina Diana Biotechnologies, která na začátku epidemie vyvinula české PCR testy na covid-19, loni meziročně zečtyřnásobila tržby na 926,8 milionů korun. Konsolidovaný čistý zisk měla přes 580 milionů korun. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Uvedla, že v následujících letech chce investovat do dalšího výzkumu diagnostiky a léčiv a do globální expanze půl miliardy korun.

Kromě molekulární diagnostiky se společnost zaměří i na léky, například onkologické. „Našimi třemi hlavními pilíři jsou vývoj vysoce citlivé molekulární diagnostiky, vývoj protilátek pro diagnostiku i pro terapii a vývoj originálních nízkomolekulárních léčiv,“ řekl výkonný ředitel skupiny Václav Navrátil.

V letech 2020 a 2021 firma dodala laboratořím přes šest milionů PCR testů. Podle Navrátila byl raketový růst, který ocenila i společnost Deloitte oceněním Fast 50 Companies pro střední a východní Evropu, možný díky produktu, po kterém byla v době epidemie obrovská poptávka.

Hlavní část tržeb proto tvoří v současné době molekulární diagnostika, firma ji bude i dál rozvíjet a má ambici se v ní stát globálním hráčem. „Plánujeme další investice do výzkumu a vývoje našich unikátních PCR technologií, rozšiřování portfolia produktů i vývoj vlastních přístrojů pro diagnostiku,“ dodal Navrátil.

Firma, která vznikla v roce 2018 jako spin-off Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, se zaměřovala už před epidemií na vývoj léčiv a částečně na vývoj protilátek. „Společnost se prozatím zaměřuje především na oblasti infekčních onemocnění a onkologie. Avšak vývoj léčiv trvá řadu let a může spolykat i mnoho miliard korun,“ uvedl Navrátil. Společnost je podle něj v současné době financování v počáteční fázi schopná zajistit.

Na vývoji látek pro onkologii spolupracuje například s brněnským výzkumným centrem CEITEC. Loni vznikly také nově dceřiné firmy Diana Lab a Diana Engineering, která vyvíjí speciální plastiky a laboratorní přístroje.

Zdroje: