Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Dávat zbraně rebelům se nevyplácí, přiznává CIA

Dávat zbraně rebelům se nevyplácí, přiznává CIA
USA v minulosti vyzbrojovaly například afghánské mudžahedíny | zdroj: Profimedia

Vyzbrojování rebelů ve vnitrostátních konfliktech nemá příliš kladné výsledky, všimla si následků letité praxe zahraniční politiky USA proslulá tajná služba CIA v interní studii. Ať už se  to týkalo Angoly, Nikaraguy nebo Kuby, nebyla to úspěšná metoda, a současná činnost v Sýrii není nic jiného než pokračování, píše se ve studii. Upozornil na ní deník The New York Times.

Studie vychází z pochybností některých příslušníků Obamovy administrativy, nakolik moudré je současné pomáhání rebelům ve frakčních bojích v Sýrii. Odtud pak vedl krůček k analýze historických kroků v podobných zahraničních konfliktech. Sám Barack Obama se ještě v roce 2012 stavěl proti tomu, aby jeho tajná služba vyzbrojovala rebely proti režimu Bašára Asada, ale zanedlouho začaly americké jednotky trénovat povstalce v Jordánsku. 

Za výjimku v sérii neúspěšných zahraničních operacích CIA považuje analýza angažmá v sovětsko-afghánské válce v 80.letech, kterou nakonec Rusko v roce 1989 vzdalo. Ovšem z afghánských mudžahedínů se pak rekrutovala organizaci Al-Kajdá, s níž bojuje USA dodnes.

Jako fiasko prezentuje studie pokus o svržení Fidela Castra na Kubě v šedesátých letech, nebo podporu pučistů v Nikaragui v 80.letech.

Současný vývoj v Sýrii dává navíc za pravdu skeptikům. Vypadá to na dlouholetý konflikt bez jasného vítěze, uzavírá studie.

 

Zdroje:
The New York Times