Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Čína očekává, že ČR přehodnotí její vyloučení z dostavby Dukovan, argumentuje volným trhem

Čína očekává, že ČR přehodnotí její vyloučení z dostavby Dukovan, argumentuje volným trhem
Prezident Zeman podepsal v pondělí takzvaný nízkouhlíkový zákon, který obsahuje bezpečnostní záruky. Na snímku je prezident během návštěvy Dukovan v roce 2017 | zdroj: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia

Čína očekává, že Česká republika přehodnotí své rozhodnutí vyloučit její firmy ze soutěže na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Uvedla to dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na otázku ruské agentury TASS.

Podle Pekingu by se Česká republika měla vrátit k pravidlům fungování volného trhu.

V pondělí prezident Miloš Zeman podepsal zákon, který vylučuje z tendru na výstavbu nového bloku ruské a čínské firmy.

„Doufáme, že Česká republika bude respektovat pravidla tržního hospodářství a zaručí férovou konkurenci,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie. Podle ní čínská vláda očekává, že Česko zavede opatření, aby zaručila pro zahraniční investory „nediskriminační a transparentní obchodní prostředí“.

V pondělí Zeman podepsal takzvaný nízkouhlíkový zákon, který obsahuje bezpečnostní záruky. Zákon počítá s tím, že pro výstavbu nového bloku v Dukovanech bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. O tendr na výstavbu nových jaderných reaktorů dříve projevily zájem ruské i čínské jaderné firmy. Ruské ministerstvo zahraničí krok Prahy zatím nekomentovalo.

Zdroje: