Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Čundr v horách jako fajn výmluva pro nevěru

Čundr v horách jako fajn výmluva pro nevěru
Guvernér Mark Sanford musel na tiskovce s pravdou ven | zdroj: Profimedia

Když se ztratí špičkový politik, je to vždy na pováženou. Osmnáctého června před čtrnácti lety takto náhle beze stopy zmizel tehdejší guvernér Jižní Karolíny Mark Sanford. Nevěděli o něm ani jeho zaměstnanci, ani ochranka, dokonce ani jeho vlastní žena a jejich čtyři děti.

Všichni už mysleli na nejhorší, když pak 22. června 2009 Sanfordův mluvčí oznámil, že se guvernér našel: údajně byl několik dní mimo dosah, protože vyrazil na túru po Appalačské stezce (Appalachian Trail), což je nejoblíbenější dálková turistická trasa v USA. Táhne se na východě země v délce zhruba 3500 kilometrů.

Deník The State ale dostal anonymní echo, že pan guvernér na žádném čundru nebyl a že přiletí do Atlanty linkou z Buenos Aires. Reportérka Gina Smithová si tam na něj 24. června počkala a překvapený republikánský politik během rozhovoru blábolil něco o touze po exotice, která ho prý přiměla na poslední chvíli změnit plány a projet si argentinské pobřeží.

Nakonec to však prasklo a Sanford téhož dne odpoledne na tiskovce s pláčem přiznal, že byl v Buenos Aires na návštěvě u své argentinské milenky Marie Belen Chapurové, kterou poznal před osmi lety a s níž už rok udržuje intimní vztah. Rodině, manželce Jenny a spolupracovníkům se za to omluvil.

Rozvod a konec nadějí na Bílý dům

Prudérní Američané jsou, jak známo, na podobné věci velmi hákliví. Sanford rezignoval na funkci předsedy asociace republikánských guvernérů a celá tato trapná epizoda jej v podstatě připravila o nadějné vyhlídky na prezidentskou kandidaturu. Že to doma skončilo rozvodem, a samozřejmě za patřičné pozornosti médií, asi překvapí málokoho.

Guvernérskou funkci sice Sanford navzdory výzvám neopustil, po skončení funkčního období v roce 2011 se ale na čas stáhl z politiky. Vrátil se ve velkém stylu v roce 2013, kdy úspěšně kandidoval na poslance amerického Kongresu. Po vypršení mandátu v roce 2019 oznámil, že v republikánských primárkách vyzve obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa, kterého často ostře kritizoval. Postavit se proti obhajujícímu prezidentovi v jeho vlastní straně je ovšem v USA velmi neobvyklé. I Sanford nakonec usoudil, že jde o předem prohraný boj, a kandidaturu vzdal.

Takže když už nic jiného, obohatil pan guvernér svým záhadným zmizením z června 2009 alespoň angličtinu: Hike the Appalachian Trail, neboli vyrazit na túru po Appalačské stezce, se od té doby používá jako slangový výraz pro mimomanželský poměr.

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní