Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

ČSSD vyzvala ANO k odchodu z vlády. Babiš o tom přemýšlí

ČSSD vyzvala ANO k odchodu z vlády. Babiš o tom přemýšlí
Andrej Babiš nehodlá ze svého návrhu rozpočtu na příští rok se schodkem 70 miliard ustoupit | zdroj: Profimedia

Koalice se sice ve středu večer dohodla na schodku státního rozpočtu ve výši 70 miliard, ale mezi ČSSD a ANO to stále vře. Důvodem je zvýšení plateb za děti, důchodce a nezaměstnané za zdravotní pojištění, které sociální demokraté prosazují. Milan Urban z ČSSD ministru financí Andreji Babišovi vzkázal, ať jeho hnutí ANO opustí vládu. Se zprávou v sobotu přišlo Právo. 

Sociální demokraté požadují navýšení plateb za státní pojištěnce, což ale rezolutně odmítá ministerstvo financí, které tvrdí, že by to jenom zvýšilo deficit státního rozpočtu. Babiš navíc obviňuje ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) z neprůhledného hospodaření v jeho resortu.

"Tak z té vlády odejděte, jestli se vám v té vládě takto hrubě nelíbí. Jinou možnost podle mě nemáte," reagoval na Babišovu kritiku sociální demokrat Milan Urban. Ministr financí a šéf hnutí ANO mu vzkázal, že o tom bude uvažovat.

Proti rozpočtu na příští rok se už ozvali i lidovci. Předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi vadí, že ministr financí seškrtal peníze na vědu a výzkum. Podle Bělobrádka Babiš prosazuje metodu "tupých škrtů".  Jediné, na čem se tak koalice shodla, je tříprocentní navýšení platů státních zaměstnanců a valorizace důchodů zhruba o 200 korun.

Zdroje:
Právo