Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Jsme na hraně ústavní krize, tvrdí Hamáček

Aktualizováno: Jsme na hraně ústavní krize, tvrdí Hamáček
Prezident Miloš Zeman a předseda ČSSD Jan Hamáček | zdroj: Profimedia

"Česká republika se dostala na hranu ústavní krize," prohlásil Hamáček po čtvrtečním grémiu ČSSD, kde špičky strany řešily patovou situaci kolem výměny ministra kultury. S tou momentálně otálí prezident Miloš Zeman, s kterým před grémiem Hamáček jednal na Vysočině. 

Prezident se během čtvrtka na závěr své návštěvy Vysočiny nechal slyšet, že s výměnou ministra kultury Antonína Staňka za Michala Šmardu nehodlá spěchat. Sociální demokraté ale požadují, aby se situace vyřešila do 30. června. Výměna ministrů je i jednou z jejich podmínek pro setrvání ve vládě premiéra Andreje Babiše.

V případě protahování je jednou z možných reakcí i kompetenční žaloba na hlavu státu, kterou by ale k Ústavnímu soudu musel podat sám premiér Babiš. Ten pro ni ale nevidí důvod a v pátek má v plánu o věci jednat s Hamáčkem. 

Prezident Zeman během tiskové konference odmítl jakékoliv ultimátum: "Za třicet let, co jsem v politice, jsem neakceptoval jediné ultimátum, jediné vydírání a vždy jsem je pokládal za drzost."

"Pan Hamáček o toto setkání požádal. Já jsem mu navrhl setkání asi tak v polovině července, až si trochu odpočinu, s panem Staňkem, kde bych se pokusil o roli mírotvůrce, to znamená, že bych oba dva usmířil," komentoval čtvrteční schůzku předem Zeman.

Setkání proběhlo v podvečer v penzionu na Žďársku a trvalo něco málo přes hodinu. Ani jeden z politiků po schůzce nemluvil s novináři. Kvůli Hamáčkově zdržení na schůzce se začátek grémia ČSSD posouvá na osmou hodinu oproti plánované sedmé.

Grémium sociální demokracie pak skončilo kolem desáté večer. Jan Hamáček má nyní v plánu zjistit v pátek od premiéra Babiše, jak hodlá situaci řešit. Podle toho bude ČSSD dále postupovat. 

Zdroje: