Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

ČSSD pokračovala v ´nekonfliktní kampani´ proti Nečasovi

ČSSD pokračovala v ´nekonfliktní kampani´ proti Nečasovi
zdroj: tisková zpráva

Sociální demokraté opět řádně propírali ODS. Terčem se tentokrát stal nejen nový lídr ODS Petr Nečas, ale také požadavek občanských demokratů na resorty po straně zelených.

Petr Nečas má také říci, zda ve vládě budou Langer s Julínkem, vzkazují socialisté.

„Vyzval jsem Petra Nečase k televiznímu duelu. Myslím si, že na to mám právo. Česká veřejnost toho pána skoro nezná, nezná ani jeho názory," zjistil překvapivou skutečnost Jiří Paroubek.

Lídr socialistů, platící za rázného diskutéra, si tak chce podat svůj nový protějšek, známý svým někdy až příliš rozvážným přístupem.

My lhát nemusíme, zdůraznil Urban

O čem se chce Paroubek s Nečasem bavit, ukázala řeč stínového ministra průmyslu Milana Urbana. „Nevedeme a nepovedeme proti němu diskreditační kampaň. Řečeno slovy Mirka Topolánka, některé věci jsou natolik výmluvné, že ani nemusím lhát," avizoval pravdomluvnost socialistické kampaně proti Nečasovi Urban.

Nečas tak v očích ČSSD přebírá veškeré hříchy Topolánkovy vlády. Urban Nečase vyzval, aby přiznal „handl s Milošem Zemanem nebo vyvrátil informace o Věcech veřejných jako mafiánském projektu pražské ODS". Urban prý od Nečase očekává „rychlé řešení."

Nečas je podle ČSSD dokonalým symbolem pravicové politiky díky svým krokům v Topolánkově vládě, podílel se na obří církevní restituci za 270 miliard stejně jako na projektu na likvidaci ekologických škod za 120 miliard.

Čtyři roky staré video

Sociální demokraté také použili na protinečasovské tiskovce i video z předvolebních otázek Václava Moravce. Podle poslance Jana Hamáčka prý bylo velmi výmluvné, Nečas na něm v roce 2006 hovoří o zdravotnických poplatcích v tom duchu, že ODS plánuje komplexní reformu zdravotnictví. Podle Hamáčka tím porušil smlouvu s voliči, kde slíbil nenavyšování spoluúčasti pacientů.

Programový expert strany Jiří Havlíček pak zopakoval tezi ČSSD, že Nečas a celá ODS plánují výpověď bez udání důvodu. Závěrem připomněl rostoucí nezaměstnanost v ČR v době krize v roce 2009, přičemž tento ekonomický jev taktéž nazval nedodržením tzv. Smlouvy s občany z dílny občanských demokratů.

Nečas je nešťastný muž, tvrdí Paroubek

Jiří Paroubek, který se zhostil úvodního slova k problematice zelených ve vládě, pak Nečase nazval nešťastným mužem. Jeho údajně nelichotivou situaci demonstroval na pondělní zprávě, že šéfem představenstva Dopravního podniku Praha má být místopředseda ODS David Vodrážka.

Socialisté také zpochybnili záměr ODS zaujmout po zelených uvolněná ministerská křesla, se kterým pravice přišla o víkendu. „S úsměvem jsme přihlíželi turbulencím, které vyvolávali zelení. Změny ve vládě dva měsíce před volbami nejsou na místě, pokud nejsou nutné," uvedl Paroubek.

„Smlouva z dubna minulého roku hovoří o osmi resortech pro ČSSD, sedmi pro ODS a dvou pro zelené. ODS nyní má osm resortů. Hovořit o většině pro ČSSD je nesmysl, nejde o stranické nominanty," odmítl kritiku konzervativců Paroubek s tím, že v nikdy neprezentované smlouvě prý není ani čárka o tom, že by resorty pro SZ dědila ODS.

"Pánové by si měli přečíst alespoň to, co uzavřou," poznamenal Paroubek. Jeho slovům tentokrát přizvukovali jeho straníci v čele s volebním manažerem Jaroslavem Tvrdíkem, svého předsedu v jednu chvíli nezvykle odměnili i potleskem.

                                                                                                                     www.parlamentnilisty.cz