Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Čistý jak padlý sníh, ikona morálky. Lidé volají Švejnara na Hrad

Čistý jak padlý sníh, ikona morálky. Lidé volají Švejnara na Hrad
zdroj: tisková zpráva

Nástupcem Václava Klause na Pražském hradě se stane Jan Švejnar. Tak alespoň dopadl průzkum agentury Median, která zjišťovala šance prezidentských kandidátů. Oslovení politologové soudí, že lidé nyní oceňují slušnost více než politické názory.

Při přímé volbě prezidenta by měl největší naději na zvolení profesor Jan Švejnar, který v únoru 2008 neúspěšně kandidoval proti stávající hlavě státu. V průzkumu agentury Median se pro něj vyslovilo téměř 31 procent respondentů, zatímco Karlu Schwarzenbergovi dalo hlas devět a Přemyslu Sobotkovi sedm procent dotázaných. Zbylých 54 procent se pro nikoho z těchto tří kandidátů rozhodnout nedokázalo.

„Lidé oceňují slušnost víc než politické názory. Ta je sice patrná i u jeho konkurentů Karla Schwarzenberga a Přemysla Sobotky, ale ti se v očích lidí v politice už příliš zapletli. Švejnarovou výhodou proto je, že se politicky nijak neangažoval a uchovává si image slušného člověka," říká pro ParlamentníListy.cz politolog a vysokoškolský pedagog Rudolf Kučera.

Výsledky průzkumu souvisejí se zklamáním z politiky

„Švejnarovo prvenství souvisí s morální vizí politiky. Kdo je spojený se současným politickým děním, tak na něj padá stín krize, v níž se politika u nás nyní nachází. Z toho zklamání pak může u veřejnosti profitovat ten, kdo zůstává mimo a je politikou nedotčen," přidává svůj názor pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Celý článek na ParlamentniListy.cz