Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Čínští rejdaři nakonec budou mít v hamburském přístavu maximálně čtvrtinový podíl

Čínští rejdaři nakonec budou mít v hamburském přístavu maximálně čtvrtinový podíl
Kontejnerová loď Cosco Pride v hamburském přístavu | zdroj: Profimedia

Německá vláda umožní čínské rejdařské společnosti Cosco převzít jen takový podíl v hamburském přístavu, který bude menší než 25 procent. Firma tak nezíská vliv na rozhodování provozovatele největšího německého nákladního přístavu.

Firma původně žádala 35procentní podíl a před vstupem čínského investora, který vyvolal spory ve vládní koalici, varovala Evropská komise. Pro kompromisní řešení otázky se dnes rozhodla spolková vláda.

Zástupci Zelených a svobodných demokratů, tedy stran, které loni vytvořily vládní tým se sociálními demokraty kancléře Olafa Scholze, minulý týden původní návrh otevřeně kritizovali v obavách, že by vznikla nová závislost Německa na cizí moci. Proti se postavilo také šest spolkových ministerstev, naopak kancléř Scholz byl podle médií pro prodej za původních podmínek.

Kabinet dnešním rozhodnutím rovněž zakázal, aby čínská firma v přístavu získala jakákoli výsadní práva. Společnost nebude moci použít právo veta při strategických obchodních nebo personálních rozhodnutích, podíl rovněž nebude možné v budoucnu zvýšit bez opětovného schválení německou vládou.

Tento měsíc německá média napsala, že Evropská komise už na jaře německou spolkovou vládu před touto čínskou investicí varovala. Experti unijní exekutivy uvedli, že hamburský přístav má nejen civilní, ale i vojenský význam. Evropská unie klade po ruské invazi na Ukrajinu větší důraz na ochranu kritické infrastruktury.

Zdroje: