Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Rusko uspořádalo cvičení jaderných sil poté, co Kyjev prý chystá útok špinavou jadernou bombou

Rusko uspořádalo cvičení jaderných sil poté, co Kyjev prý chystá útok špinavou jadernou bombou
Vladimir sledoval cvičení jaderných sil z kremelského situačního střediska | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin sledoval dnešní cvičení ruských strategických jaderných sil a vyslechl hlášení, které mu podal ministr obrany Sergej Šojgu. Podle Kremlu strategické síly splnily úkoly cvičení v plném rozsahu, všechny rakety zasáhly svůj cíl. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg dnes novinářům sdělil, že Rusko svým jaderným vyhrožováním NATO od další podpory Ukrajině neodradí.

Rusko uspořádalo cvičení jaderných sil v době zvýšeného napětí, kdy po vojenských neúspěších ve válce proti Ukrajině začala Moskva obviňovat Kyjev, že chystá útok „špinavou jadernou bombou“, který by mohl způsobit radioaktivní zamoření rozsáhlé oblasti za pomoci klasické trhaviny. Ukrajinští představitelé tato obvinění popřeli a uvedli, že Rusko možná samo chystá operaci pod cizí vlajkou.

Putin se spojil s ministrem z kremelského situačního střediska. Prostřednictvím videohovoru vyslechl hlášení šéfa resortu obrany a také náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Šojgu prohlásil, že cvičení bylo motivováno přípravou na případný nepřátelský jaderný útok proti Rusku.

„Soudruhu vrchní veliteli, v souladu s plánem výcviku ozbrojených sil se pod vaším velením koná cvičení, během kterého budou propracovány úkoly zasazení masivního jaderného útoku strategickým silami v reakci na nepřátelský jaderný útok,“ hlásil Šojgu.

Ruské ministerstvo obrany ukázalo záběry odpálení mezikontinentální rakety Siněva z jaderné ponorky Tula a let strategického bombardéru Tu-95MS, který vypustil střely s plochou dráhou letu. V rámci cvičení byla z kosmodromu Pleseck vypuštěna také mezikontinentální raketa Jars. Jejím cílem - stejně jako rakety Siněva - byl vojenský prostor na Kamčatce na druhé straně Ruska.

Americký prezident Joe Biden v úterý Rusko varoval, že by udělalo vážnou chybu, pokud by na Ukrajině použilo taktickou jadernou zbraň. Panují obavy, že by se k ní Rusko mohlo uchýlit, aby donutilo Kyjev ke kapitulaci v době, kdy ukrajinské síly vytlačují Rusy z ukrajinské Chersonské oblasti, a hrozí tak Moskvě významnou dílčí porážkou.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov dnes ale novinářům sdělil, že podle něho na jaderné zbraně nedojde. „Můj osobní názor je, že Putin jaderné zbraně nepoužije,“ řekl.

Moskva USA o svém dnešním cvičeních dopředu uvědomila, sdělil v úterý Washington. Naposledy Rusko uspořádalo jaderné cvičení se zkušebním odpálením balistických raket 19. února, tedy jen několik dní před vpádem na Ukrajinu. Rusko před zahájením invaze měsíce ujišťovalo, že ji nechystá, než k ní dal Putin 24. února rozkaz. Rusko uspořádalo své druhé letošní cvičení v době, kdy Severoatlantická aliance provádí v západní a severní Evropě každoroční cvičení jaderného odstrašení nazvané Steadfast Noon, do něhož je zapojeno asi 60 různých leteckých strojů. NATO uvádí, že během něho ale nepoužívá reálné zbraně.

Šéf NATO Stoltenberg dnes prohlásil, že cílem alianční podpory Ukrajině je zajistit jí lepší pozici, pokud se vrátí k jednáním s Ruskem. „To, čeho může Ukrajina dosáhnout u jednacího stolu, zcela závisí na její síle na bojišti,“ podtrhl Stoltenberg.

Putin dnes také řekl, že Ukrajina ztratila svou svrchovanost a řídí ji Spojené státy, které ji využívají jako beranidlo proti Rusku a vůbec proti společenství bývalých sovětských republik. „Ukrajina se stala nástrojem americké zahraniční politiky,“ zdůraznil Putin před vedoucími delegací spojeneckých republik na moskevské schůzce bezpečnostních orgánů a tajných služeb. Ruský prezident dnes také nařídil posílit bezpečnost objektů dopravní a energetické infrastruktury v obavě před útoky, jaký 8. října poškodil Kerčský most, vedoucí z Ruska na anektovaný Krym. Moskva tento útok připisuje ukrajinským tajným službám.

Zdroje: