Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Rozpočet na příští rok je krizový a válečný, omlouvá schodek Fiala

Aktualizováno: Rozpočet na příští rok je krizový a válečný, omlouvá schodek Fiala
Petr Fiala | zdroj: Profimedia

Rozpočet na příští rok je rozpočet válečný a krizový. Zajistí bezpečnost i nutné investice a občanům zajistí nadstandardní pomoc. Je výsledkem „doslova krizového managementu“. Před poslanci to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS), když představoval návrh rozpočtu na příští rok.

Navrhovaný schodek rozpočtu 295 miliard korun je podle Fialy vyšší, než by si přál. Ujistil však, že vláda nevzdala svůj cíl konsolidovat veřejné finance. Jednou z příčin tohoto schodku jsou podle něj rostoucí výdaje na důchody. Proti letošnímu plánu se zvyšují o 81 miliard korun. Pokud tomu situace bude přát, přijde vláda na jaře s plánem, jak růst výdajů státu omezit, dodal.

Vláda se v žádném případě nevzdává jednoho ze svých hlavních cílů, který slíbila voličům i sněmovně. Je to snižování dluhu a celková konsolidace státních financí, popsal premiér. „Tyto plány jsme byli nuceni posunout a odložit kvůli důsledkům války na Ukrajině. Pokud se ale ekonomická rozpočtová situace v průběhu příštího jara bude vyvíjet alespoň trochu uspokojivě, přijdeme s akčním plánem, jak růst výdajů našeho státu razantně a zcela systematicky krotit,“ slíbil premiér. „Zdravý a nezadlužený efektivně fungující stát zůstává naším hlavním cílem,“ prohlásil.

Fiala řekl, že vláda občanům i firmám kompenzuje dopady vysokých cen elektřiny a plynu, platí výdaje spojené s pomocí uprchlíkům, navyšuje investice do vnitřní i vnější bezpečnosti. Rizika, kterým stát čelí, se skokově zvýšila, varoval. „Rusko nás každý den vydírá a my musíme narychlo a draze shánět alternativní suroviny a zajistit České republice dostatek energií na příští roky,“ řekl premiér. Na pomoc s cenami energií podle něj půjde z rozpočtu celkem 200 miliard korun. Z toho 100 miliard má směřovat na kompenzace za stanovení maximálních cen energií. Zbylá částka pak bude směřovat například na valorizace důchodů, příspěvek na bydlení nebo na odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií.

Premiér také řekl, že počty úředníků nerostou, ale naopak klesají. „Netajím se tím, že to není tak rychlé a důsledné, jak bychom si přáli,“ podotkl. Ujistil však, že vláda do konce svého mandátu sníží počty úředníků o 13 procent, jak slíbila.

Vláda podle premiéra investuje do strategických oblastí, které zajistí, že se země bude úspěšně rozvíjet. Rozpočet nepřináší dramatické zatížení ekonomiky, výdaje kapitol jsou opodstatněné, dodal.

Sněmovna dnes projednává návrh rozpočtu v prvním čtení. Má schvalovat jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a schodek.

Nedostatek plynu na zimu nehrozí, zásobníky jsou plné z 95 procent, tvrdí Stanjura

Česko bude mít dostatek plynu na zimu, a nehrozí tedy úmyslné vypínání některých provozů nebo továren. Zásobníky plynu jsou naplněné téměř z 95 procent, což představuje více než 3,2 miliardy kubických metrů plynu. Ve sněmovně to dnes při představování návrhu státního rozpočtu na příští rok řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

K dobrým zprávám podle Stanjury napomáhá i současné dobré počasí, které snižuje spotřebu plynu v celé Evropě. Ministr také uvedl, že válka na Ukrajině i odvetné sankce vůči Rusku a Bělorusku mají dopad na stav evropských ekonomik i stav jejich veřejných financí. Zdůraznil, že téměř všechny rozpočty členských zemí jsou pod tlakem na výdaje vyvolané vysokými cenami energií i vysokou inflací. Dodal však, že Česko už není mezi členskými státy s nejvyšší inflaci, a očekává, že bude patřit mezi první země, kde bude inflace klesat.

Vláda v návrhu rozpočtu předpokládá, že průměrný růst spotřebitelských cen v příštím roce zpomalí proti letošku zhruba na polovinu. Průměrná inflace by měla klesnout z letošních 16,2 procenta na 8,8 procenta. Reálný růst ekonomiky má zpomalit z 2,2 na 1,1 procenta. Návrh rozpočtu počítá s příjmy 1,928 bilionu korun a s výdaji 2,223 bilionu korun.

Rozpočet počítá i s příjmy z daně z neočekávaných zisků, která ale ještě není schválená. Sněmovna by ji měla schvalovat příští pátek. Vláda podle Stanjury předpokládá, že příslušný zákon parlament stihne schválit ještě před schvalováním rozpočtu ve třetím čtení. Sněmovna by ho měla schvalovat na konci listopadu.

Stanjura uvedl, že průměrný důchod nyní činí 18 350 korun, příští rok vzroste na 19 500 korun a o rok později dosáhne podle nynějších předpokladů 20 265 korun.

Výdaje na investice by měly činit podle Stanjury asi 203 miliard korun. Ze státního rozpočtu půjde o 127 miliard Kč, dosud nejvyšší částku, a z evropských zdrojů o 76 miliard korun. Poměr národních a evropských peněz se podle ministra v porovnání s předchozími léty obrací. „Podařilo se zachovat investiční aktivitu státu,“ řekl. Zdůraznil, že vláda dává do rozpočtu pouze takové investice, které jsou realizovatelné.

Sněmovna schválila parametry rozpočtu na příští rok se schodkem 295 miliard korun

Sněmovna večer schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok, deficit má být podle návrhu vlády 295 miliard korun. Pro letošní rok počítá schválený novelizovaný rozpočet, který ještě čeká na podpis prezidenta, se schodkem 375 miliard korun. Příjmy rozpočtu na příští rok mají činit 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun. Vláda za své priority označila podporu obyvatel v souvislosti s růstem cen a energetickou krizí a také pokrytí výdajů souvisejících s válečným konfliktem na Ukrajině. Opoziční řečníci kritizovali hlavně to, že rozpočet počítá s některými příjmy, které ještě nejsou schváleny.

Pro schválení základních parametrů hlasovalo 84 přítomných koaličních poslanců, opozice byla proti. Podle hlasovací sjetiny podpořil návrh rozpočtu i poslanec ANO Ondřej Babka, který ale později uvedl, že hlasoval proti. Sněmovna dnes o rozpočtu jednala asi 7,5 hodiny.

Letos na rozdíl od předchozích let nepřišel na první čtení rozpočtu prezident Miloš Zeman. Dnešní hlasování neznamená schválení rozpočtu jako celku. Schvalování má přijít na řadu na konci listopadu.

Zdroje: