Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Čínské ekonomice dochází dech. Roste nejpomaleji za 25 let

Čínské ekonomice dochází dech. Roste nejpomaleji za 25 let
Nešťastná čísnká investorka na burze v Šanghaji | zdroj: Profimedia

Ekonomika čínského draka za rok 2014 povyrostla o 7,4 procenta. Nejnižší růst za poslední 25 let je předvěstí konce globální poptávky po čínském vývozu.

Zatímco v jiný světových ekonomikách by byl sedmiprocentní růst hrubého domácího produktu považován za úspěch, pro obří čínskou představuje minimum pro vytvoření dostatku pracovních míst. Tamní komunistická strana považuje sociální stabilitu za základní pilíř pro autoritativní řízení země.

Pokles druhé největší ekonomiky světa se předpokládal. Dochází k němu však ve špatném období. Hrozí, že eurozóna upadne do třetí recese za posledních šest let. Japonsku se nedaří vymanit se z ekonomické stagnace. Stejně tak další doposavad rychle rostoucí ekonomiky se začínají zadrhávat dříve, než se očekávalo. Slabší růst čínské HDP se již negativně projevil na australské ekonomice, která je na Pekingu značně závislá. V dobé kondici jsou naopak Spojené státy, které podle mnoha parametrů rostou nejvíce od devadesátých let. Vznikají tam nová pracovní místa a zvyšuje se i kupní síla Američanů. USA tak po Číně po delší době kormidlo světové ekonomiky přebírají. 

Dle Oliviera Blancharda z Mezinárodního měnového fondu je zpomalení čínského trhu s bydlením vážnější, než se očekávalo. Ekonomičtí experti z Oxfordu letos Pekingu nepředvídají růst HDP nad 6,5 procent. Navíc to podle nich má na dlouho dobu být naposled, co se Čína přehoupne přes slušných šest procent.

Prezident Si Ťin-pching stojí před palčivou otázkou, jak zvednou domácí poptávku a zároveň spoluobčany udržet v sociálním klidu. Číňanům však začínají docházet peníze a nakupují na dluh. To platí především pro stát a firmy, na kterých nevídaný ekonomický růst stál. Také poptávka po levném čínském vývozu se krátí.

Problémy v regionech

Peking je navíc ve sporu s regionálními vládami země. Ty požadují značné prostředky pro financování velkých infrastrukturních projektů. Kdysi zdánlivě bezedná kasa však vysychá. Plánované konstrukce se v mnoha případech pozastavují, což ekonomiku ještě více brzdí.

Vše se děje navzdory tomu, že prezident Si Ťin-pching až překvapivě rychle a silně konsolidoval moc uvnitř komunistické strany. Jeho antikorupční kampaň má kromě svých pozitiv i vliv na sníženou místní poptávku.

Světová banka již v návaznosti na výše uvedené skutečnosti snížila výhledy globální ekonomiky na letošní rok. Očekává se také rapidní snížení čínských investic v jiných zemích. To přichází krátce po tom, co Peking zemím Latinské Ameriky přislíbil obrovské investice v objemu 250 miliard dolarů.

BRIC zpomaluje

Taktéž investoři se od Číny začínají pomalu odvracet jinam. Poptávka po novém bydlení či automobilech se snižuje. Problémy mají navíc i spřátelené země ze skupiny BRIC. Indie po volbách vymýšlí novou ekonomickou strategii a růst HDP Brazílie se letos neodhaduje na více než jedno procento. Ekonomika Ruská federace je v recesi a očekává se další propad.

V případě strmého propadu čínské ekonomiky může Peking sáhnout ke snížení úrokových sazeb nebo navýšení investic do infrastruktury. V úvahu připadá i redukce kapitálu v čínských bankách. V takovém případě však hrozí efekt takzvaného „přeinvestování“. Čína by si megalomanské investice navíc musela půjčit.

Zdroje: