Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Aktualizováno: Papež František: ‘Katolíci se nemusí množit jako králíci‘. Králíkáři se zlobí

Aktualizováno: Papež František: ‘Katolíci se nemusí množit jako králíci‘. Králíkáři se zlobí
Papež František během návštěvy Filipín | zdroj: Profimedia

Církev prý podporuje „zodpovědné rodičovství“. Kritizuje však „ideologickou kolonizaci“ v rozvojovém světě a zůstává konzervativní. Chovatelé králíků se však proti papežově výroku ohradili.

Papež na cestě z nedávné návštěvy Filipín prohlásil, že církev schvaluje mnoho postupů, kterak rodinné přírůstky regulovat. Zároveň však katolíky ujistil, že nadále stojí za zákazem antikoncepce. Dodal, že žádná vnější instituce by neměla zasahovat do velkosti rodiny. Měl tím na mysli snahy některých organizací ovlivňovat populační růst v rozvojových zemích. Ty kritizovali především jeho kolegové z Afriky. Těm se nelíbí ani snaha západu na černém kontinentu prosazovat práva gayů.

Papežovy nedávné výroky potvrzují částečný návrat ke konzervativním hodnotám církve. Ten je většinou médií ignorován.

Na nedávné návštěvě křesťanských Filípín se František pevně postavil za encykliku vydanou papežem Pavlem IV v roce 1968. Text s latinským názvem „Humanae Vitae“ (lidský život) se kategoricky staví proti „nepřirozené antikoncepci“. Současný papež navíc varoval před „zákeřnými útoky“ proti rodině. Tuto rétoriku nejčastěji používají radikální američtí kněží ve spojení se sňatky homosexuálů.

Na druhou stranu František ostře popřel tvrzení o reprodukci za každou cenu. Pomohl si příměrem z živočišné říše králíků. ‘Katolíci se nemusí množit jako králíci,‘ řekl. Tím si ale některé chovatele králíků popudil. Ne všichni králíci prý vykazují zvýšený sexuální apetit. V reakci na papežova slova na to upozornil prezident Ústředního svazu německých chovatelů plemenných králíků Erwin Leowsky. "Možná by měl popřemýšlet o tom, že se takových výroků raději zdrží. Bylo by to podle mě vhodnější, než vypouštět taková hloupá klišé," prohlásil na papežovu adresu Leowsky. Nezřízeně se prý množí jen králíci divocí.

Zmínil důležitost zodpovědného rodičovství a jako případ uvedl ženu, která porodila sedm plodů císařským řezem. Takové počínání je dle Františka nezodpovědné. „Bůh dává lidem zodpovědné postupy,“ uvedl první latinskoamerický představitel katolické církve. Mezi ně má patřit plánované rodičovství. Papež také zmínil, že nechtěnému těhotenství mohou ženy předejít sexuální abstinencí v období ovulace.

Pod tíhou kritiky se nedávno ocitla snaha humanitárních organizací diktovat lidem a vládám vlastní podmínky. Děje se tak nejvíce v afrických zemích, kde pracovníci napomáhají distribuci kondomů. V případech zákonů, které perzekuují sexuální menšiny, potom hrozí úplným zastavením programů. „Podmínky stanovené imperiálními kolonisty vedou ke ztrátě individuální identity, to je ideologická kolonizace,“ nechala se slyšet hlava Vatikánu. Katolická církev nadále není tak otevřenou, jak se mohlo na první pohled zdát.

 

 

Zdroje:
The Guardian