Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Spojené státy se znovu chopily kormidla globální ekonomiky

Spojené státy se znovu chopily kormidla globální ekonomiky
Spojené státy po 15 letech přihlížení růstu ostatních zemí se znovu vrací do čela. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Po 15 letech přešlapování a přihlížení růstu Číny a dalších ekonomik se Spojené státy opět vrací do popředí ekonomického dění.

Největší světová ekonomika má letos povyrůst o 3,2 procenta. Jde to nejlepší výsledek od roku 2005. Přispívá k němu jak dobrý trh práce, tak zlepšující se kupní síla Američanů.

"Spojené státy jsou opět motorem globálního růstu," uvedl šéf z amerického institutu Decision Economics Allen Sinai, který se dlouhodobě zabývá komplexními analýzami světové ekonomiky. "Ekonomika je v nejlepší kondici od devadesátých let," dodal.

Nezaměstnanost ve Spojených státech klesla na 5,6 procenta, což je nejlepší výsledek od červena 2008. Jenom za loňský prosinec vzniklo v Americe 250 tisíc nových pracovních míst. Nejvíce jich bylo ve stavebnictví, výrobě a zdravotní péči. Poptávka je i po službách. 

Američanům se daří mimo jiné díky státním investicím do tamní ekonomiky. Pozitivně se na růstu projevuje i nízká cena ropy a dobrá platební disciplína dlužníků. S růstem ekonomiky se také očekává větší růst mezd. Kupní síla Američanů, kteří jen za rok 2013 utratili 11,5 bilionu dolarů, tak ještě více zmohutní.

Spojené státy k celkovému globálnímu růstu letos přispějí plnými 18 procenty. Podle německé Deutsche Bank má hrubý domácí produkt USA letos vyrůst dokonce o 3,7 procenta. Naopak země skupiny BRIC, o kterých se až do nedávna mluvilo jako o budoucích ekonomických hegemonech, jsou v ekonomických nesnázích.

Brazílie má problém s ukočírováním svých dluhů. Ruská ekonomika pod tíhou západních sankcí a levné ropy upadá do recese. Růst v Číně a Indii se zpomaluje. Japonsko, které platí za třetí největší ekonomiku světa, po zvýšení DPH míří přinejmenším do ekonomické stagnace. 

Zdroje: