Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Čína tvrdí, že je na covid-19 dobře připravená, a rozdává cestovní poukazy

Čína tvrdí, že je na covid-19 dobře připravená, a rozdává cestovní poukazy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zatímco zahraniční analytici odhadují, že v Číně umírá po nákaze koronavirem na 9000 lidí denně, státní čínská média tvrdí, že zdravotnictví v zemi je dobře vybavené i na vážné případy nemoci. Část obyvatel Číny se po zrušení pandemických opatření na začátku měsíce vrací ke každodennímu životu a čínská města také zahájila rozdávání cestovních poukazů, uvedl dnes státem vlastněný deník China Daily.

Přestože Čína přestala ve statistikách zveřejňovat počty asymptomatických případů a podle oficiálních údajů bylo na dnešek oznámeno pouze jedno úmrtí na covid-19, analytici ze společnosti Airfinity odhadují, že v zemi může mít nemoc na svědomí na 9000 životů denně. Několik měst a regionálních vlád rovněž informovalo o stovkách tisíc případů nově nakažených a nemocní se hromadí na nemocničních chodbách, napsal list The New York Times. Média tento týden rovněž informovala o zahlcených krematoriích.

„Téměř všichni u mě na stavbě se nakazili. Od uvolnění opatření se virus všude rozšířil,“ řekl devětapadesátiletý stavební dělník Siung, který se léčí v nemocnici se symptomy covidu, uvedla agentura AP. Siung, který má za sebou tři dávky čínské vakcíny, věří, že mu brzo bude lépe. Nemocniční pokoj ve vesnici Kchung-čchüe s ním sdílejí další starší pacienti trpící kašlem a dalšími příznaky, včetně osmdesátiletého Tchanga Šun-pchinga. „Je to horší než ta původní chřipka. Bral jsem (na ni) léky na nachlazení a chřipku a bylo mi lépe, ty teď nefungovaly,“ uvedl muž.

Podle expertů je populace seniorů v rurálních oblastech tou nejohroženější. Mnoho z nich váhalo s očkováním a nemají dostatek zdravotnických zásob. Ve druhé polovině ledna riziko nákazy zvýší také lunární Nový rok, kdy se stovky milionů lidí vydávají navštívit svá rodná města.

„Nárůst poptávky po zdravotnických službách se očekával a Čína byla na tuto situaci připravena,“ prohlásil dnes podle China Daily činitel čínské Národní zdravotní komise (NHC). List zároveň informoval o tom, že čínská města zahájila vydávání nákupních poukazů, které mají podpořit útraty a ekonomiku poté, co se na mnoha místech v zemi obnovil každodenní život. Cestovní poukazy bude vydávat například tropický ostrov Chaj-nan nebo severovýchodní provincie Ťi-lin.

„Lidé se vracejí do práce, viděl jsem děti v obchodních centrech,“ uvedl osmadvacetiletý Jang Ming-jüe, který žije v Pekingu. „Všechno se vrací do normálu, je to moc příjemné,“ dodal. „Když vláda povolila uvolnění restrikcí, tak to přece nemůže být tak špatné, ne?“ uvedla manažerka místního obchodu Jüe Chung-ču.

Podle hlavního epidemiologa čínského centra pro kontrolu nemocí Wu Cun-joua se epidemie rychle vyvíjí. „Pohyb lidí a riziko respiračních onemocnění v zimě mohou epidemickou situaci zkomplikovat,“ uvedl Wu na čtvrteční tiskové konferenci.

Případné nové varianty koronaviru a jeho rychlé šíření v Číně vyvolaly obavy v zahraničí. Povinnost předkládat negativní test na covid-19 pro cestující z Číny tento týden oznámily například Spojené státy, Indie, Japonsko či Itálie. Nejnověji se k zemím, které budou po cestujících z Číny požadovat negativní testy, přidaly Španělsko, Francie, Velká Británie, Jižní Korea nebo Izrael

Jak oznámila španělská ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová, zavedení kontrol je nutné mimo jiné kvůli nedostatku informací od čínských úřadů. „Jak na mezinárodní, tak na národní úrovni máme obavy ohledně vývoje případů v Číně a obtíží, které máme při snaze korektně posoudit situaci s covidem-19 vzhledem k nedostatečným informacím, které jsou k dispozici,“ řekla novinářům Dariasová. Madrid podle ní naléhá na EU, aby zaujala společný postoj. Také italská premiérka Giorgia Meloniová ve čtvrtek vyzvala, aby opatření přijala i celá Evropská unie. 

Zdroje: