Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Opičí Ejl: Vykutálené české pivo vezme vaše chuťové buňky na výlet

Opičí Ejl: Vykutálené české pivo vezme vaše chuťové buňky na výlet
zdroj: Tisková zpráva

Ačkoli na klasický český ležák nedají dopustit, stále více Čechů se zajímá o piva z minipivovarů. Že není pivo jako pivo dobře vědí i v národním pivovaru Budějovický Budvar, který se již léta zasazuje o rozšiřování pivních obzorů široké veřejnosti právě svou spoluprací s minipivovary a experimentováním s pivními styly. Víte, jakou horkou novinku si pro vás přichystal na závěr léta?

První ALE v ležáckém pivovaru

Budweiser Budvar Original, vyráběný ryze z českých surovin – tohle pivo národního pivovaru Budějovický Budvar asi znáte. Kromě vaření klasických ležáků se ale Budvar již několik let věnuje také spolupráci s minipivovary, s jejichž pomocí Čechům představuje širší portfolio pivních stylů. A jedna z těch nejnovějších je pořádně vykutálená.

Sládci Petr Košin z Budvaru a Michal Kuřec z minipivovaru Nachmelená Opice jsou dlouholetí přátelé, které spojuje láska k pivu. Letos konečně spojili své síly dohromady a s podporou národního pivovaru si splnili svůj dávný sen: uvařit společné pivo. Nebylo to však tak jednoduché, jak se může zdát.

Budějovický Budvar je ležácký pivovar a přizpůsobit zdejší podmínky pro vaření svrchně kvašeného a studeně chmeleného piva bylo pro oba sládky skutečnou výzvou, při které otestovali své letité zkušenosti. Vše od vymýšlení receptury až po vaření piva dělali společně a výsledkem procesu, který trval více než půl roku, se stalo jedinečné pivo: Opičí Ejl. „Je přesně takové, jaké jsme chtěli: čisté, svěží a velice pitelné,“ říká Michal Kuřec.

Pozor: Chcete ochutnat pivo opice alias Opičí Ejl? Této limitované edice piva je pouze omezené množství. Proto vyrazte do hospody, než se vypije poslední kapka! Podívejte se do mapy a zjistěte, kam na pivo nejen za Opicí ve vašem nejbližším okolí.

Kdo stojí za Nachmelenou Opicí

Nezávislý řemeslný pivovar Nachmelená Opice vznikl roku 2015. Najdete ho v bývalém areálu textilky v centru Krnova, odkud také pochází jedna z jeho zakládajících rodin – rodina Valentů. Tou druhou je rodina Kuřeců, která pochází z nedalekých Albrechtic.
Ačkoli se v Nachmelené Opici vaří i piva spodně kvašená, specializují se zde především na ta, která se kvasí svrchně. A protože pivovar pohání především láska k pivu a pokora k pivovarnickému řemeslu (což jsou hodnoty, které rezonují také Budějovickým Budvarem), Nachmelená Opice vás příjemně nachmelí nejen řadou kvalitních piv, ale i netradičních pivních stylů.

Zdroje:
Inzerce