Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

OSN kritizuje Evropu: Prý od svých hranic nezákonně vyhání uprchlíky

OSN kritizuje Evropu: Prý od svých hranic nezákonně vyhání uprchlíky
Severoafričtí migranti ve Španělsku | zdroj: Profimedia

Evropské země od svých hranic protiprávně vyhánějí uprchlíky, aniž by jim poskytly možnost požádat o azyl, tvrdí úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Konkrétní země ale nejmenoval.

Podle vyjádření úřadu je tato praxe čím dál častější na moři i na pozemních hranicích a státy by s takovým postupem měly okamžitě skoncovat a zahájit vyšetřování přečinů.

"UNHCR dostává nepřetržitý proud zpráv o tom, že některé evropské země omezují přístup k azylu, vracejí zpět lidi, kteří se dostali na jejich území nebo do výsostných vod, a na hranicích proti nim používají násilí," uvedla zástupkyně úřadu Gillian Triggsová.

"Respekt k lidským životům a právu uprchlíků není volba, ale zákonná a morální povinnost. Země mají legitimní právo střežit své hranice v souladu s mezinárodním právem, musejí ale respektovat i lidská práva," dodala.

Podle UNHCR některé země vyhánějí migranty od svých hranic systematicky a lodě s uprchlíky odtahují ze svých výsostných vod. V minulosti taková obvinění padala například vůči řecké pobřežní stráži.

Počet migrantů, kteří přijíždějí do Evropy, se v posledních letech snižuje. Podle statistik UNHCR loni do Evropy dorazilo 95 tisíc migrantů, což je ve srovnání s rokem 2019 pokles skoro o čtvrtinu. Svou roli v tom nepochybně sehrála i epidemie covidu-19.

"Situace by měla být zvládnutelná, když je příchozích tak málo. Je politováníhodné, že otázka azylu je tak zpolitizovaná a sporná, když počty migrantů takhle klesají," uvedla Triggsová.

Zdroje: