Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Česko v žebříčku korupce Transparency International zůstalo na 41. místě

Česko v žebříčku korupce Transparency International zůstalo na 41. místě
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Ministerstvo spravedlnosti vyzdvihlo, že Česká republika je v aktuálním Indexu vnímání korupce nejlepší ze států Visegrádské skupiny. Úřad označil loňský rok za přelomový v boji s korupcí, a to zejména kvůli účinnosti zákona o ochraně oznamovatelů či kvůli postoupení novely zákona o státním zastupitelství sněmovně. Pozitivní dopady těchto opatření se do žebříčku (ZDE) Transparency International (TI) ještě nestihly promítnout a lze to očekávat v příštích letech, uvedlo ministerstvo v reakci zaslané ČTK.

Index každoročně hodnotí vnímání korupce ve 180 zemích. ČR si tentokrát mírně polepšila - z možné stovky bodů jich za loňský rok získala 57, což je o bod více než minule. Zůstala na 41. pozici. „Česká republika figuruje v rámci srovnání zemí Evropské unie na 16. místě a nadále má nejlepší hodnocení ze zemí V4,“ komentovalo výsledky české ministerstvo spravedlnosti. Poláci skončili shodně se Slováky na 47. místě žebříčku, Maďarsko obsadilo 76. příčku. Vývoj na Slovensku a v Maďarsku TI výslovně kritizovala, obě země mají podle organizace nedostatky v zásadách právního státu.

Nejlepšího výsledku stejně jako loni dosáhlo Dánsko s 90 body, následované Finskem (87 bodů) a Novým Zélandem. Na opačném konci skončily Sýrie (13 bodů), Venezuela (13 bodů) a Somálsko (11 bodů).

Ministerstvo připomnělo, že vláda loni schválila koncepci boje proti korupci na léta 2023 až 2026, v níž si dala za cíl prosazení klíčových protikorupčních opatření, jakými jsou zákon o ochraně oznamovatelů, novela zákona o státním zastupitelství a zákon o lobbování. Jeho projednávání ovšem kabinet Petra Fialy (ODS) minulý týden přerušil - proti aktuálnímu znění předlohy mají výhrady Piráti.

Prosazení zákona o ochraně oznamovatelů, který je účinný od loňského srpna, označilo ministerstvo za významný úspěch vládní protikorupční politiky. Zdůraznilo také, že novela zákona o státním zastupitelství prošla ve sněmovně do třetího čtení, „jakkoliv mediální výstupy vytvářejí okolo této novely negativní atmosféru“. Návrh podle úřadu posílí odolnost státního zastupitelství a státních zástupců vůči vnějším vlivům.

„V důsledku popsaných legislativních aktivit z dílny ministerstva spravedlnosti lze důvodně očekávat, že hodnocení České republiky v Indexu vnímání korupce bude mít v následujících letech vzestupnou tendenci. Pozitivní dopady již schválených opatření se s ohledem na období sběru dat v zásadě nemohly do hodnocení promítnout, což opodstatňuje spíše neutrální vyznění aktuálně zveřejněného žebříčku,“ uzavřelo ministerstvo. Podle něj mají na výsledky indexu nezanedbatelný vliv i ekonomická stagnace, úsporná opatření či zhoršená mezinárodní bezpečnostní situace.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) ČTK napsal, že očekává další zlepšení díky zákonům o lobbingu či kárné odpovědnosti soudců, státních zástupců a exekutorů, které by měla vláda brzy poslat do sněmovny. „Jsem rád, že se po nástupu naší vlády podařilo oživit činnost Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, které nyní předsedám. Také bych ocenil, že jsme loni na radě projednali dva velmi důležité protikorupční zákony - novelu zákona o státním zastupitelství, kterou nyní čeká závěrečné schvalování ve sněmovně, a také nový zákon o lobbování,“ uvedl. Předpis by mohl kabinet definitivně schválit za týden.

Tuto středu je pak na programu novela o kárné odpovědnosti soudců, státních zástupců a exekutorů. „Posílí právo na spravedlivý proces těchto veřejných funkcionářů a jejím přijetím splníme další doporučení (protikorupční skupiny Rady Evropy) GRECO,“ doplnil Šalomoun. Po přijetí všech zmíněných předpisů by se mělo Česko v indexu posunout „zase o kus nahoru“, odhaduje ministr, který také řídí Legislativní radu vlády.

Podle TI Česko potírání korupce dlouhodobě neřeší

Česko dlouhodobě nepodniká dostatečné kroky v potírání korupce a podle české pobočky TI ČR jí chybí strategické a programové řešení tohoto problému ze strany vládních představitelů i současné opozice. Politici i přes opakované sliby v předvolebních kampaních nemají snahu ani vůli aktivně tuto problematiku řešit, reagovala dnes TI ČR na výsledky pravidelného Indexu vnímání korupce (CPI) za minulý rok.

„Stále tak zaostáváme o sedm bodů za průměrem Evropské unie. Příčinou, tak jako v předchozích letech, je dlouhodobá absence strategického a programového řešení omezování korupce, a to jak ze strany vládních představitelů, tak i současné opozice,“ uvedla česká pobočka TI.

Zástupci organizace míní, že protikorupční legislativu Česko přijímá se zpožděním a až po urgencích či žalobách Evropské komise. Důležité dílčí novelizace se buď nekonají, nebo jde jen o kosmetické úpravy bez komplexního a efektivního dopadu, uvedli.

„Pozice Česka v rámci nových výsledků Indexu vnímání korupce potvrzuje dlouhodobou stagnaci a neochotu politické reprezentace systémově řešit a důsledně potírat korupci. Jsme tak nadále hluboko pod průměrem EU (64 bodů) a začínají nám mimo jiné ‘utíkat’ pobaltské státy, zejména pak Estonsko (76 bodů),“ sdělil předseda správní rady české kanceláře Transparency International Jan Spáčil.

Zdroje: