Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Benýškův protikorupční podnět byl důvodný, Fialova vláda ale ustoupit nechce

Benýškův protikorupční podnět byl důvodný, Fialova vláda ale ustoupit nechce
Pavel Blažek | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Kontrolor ministerstva spravedlnosti uznal, že protikorupční podnět ředitele insolvenčního odboru Jana Benýška byl důvodný. Benýšek tak má nárok na ochranu před odvetou a vyzval vládu, aby zrušila usnesení, kterým mu škrtla místo. Napsal to dnes server Seznam Zprávy.

Kontrolor uznal, že protikorupční podnět Benýška byl důvodný

Benýšek v listopadu podal podnět, který směřoval na jeho nadřízeného, politického náměstka Antonína Stanislava. V oznámení varoval před tím, že vedení ministerstva se pokouší ovládnout miliardový byznys s insolvencemi. Resort v reakci uvedl, že jde o absurdní tvrzení, protože insolvenční řízení jsou v kompetenci příslušných soudů. Vláda následně na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) zrušila Benýškovo místo. Blažek to zdůvodnil úsporami a odmítl, že by šlo o mstu.

Benýškův podnět následně posuzoval odbor boje proti korupci ministerstva spravedlnosti. Jeho ředitel Jiří Kapras se domnívá, že podání bylo důvodné. „Dospěl jsem k jednoznačnému závěru, že k vámi oznámenému protiprávnímu jednání v období let 2015 a 2016 docházelo, a tedy jsem vaše oznámení shledal důvodným,“ cituje server Kaprasovo usnesení z 20. prosince. V uvedených letech byl Blažek v opozici. Vládu tvořila sociální demokracie a ANO, spravedlnost spadala pod ministry ANO Helenu Válkovou a Roberta Pelikána.

„Považuji za prokázané, že některá z osob podílejících se na organizaci zkoušek insolvenčních správců v inkriminované době poskytla přinejmenším v jednom případě předem a v rozporu se zákonem zadání neveřejné případové studie uchazeči, a to včetně vzorového řešení,“ dodal Kapras. Podle něj existuje podezření na trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby či přijetí úplatku. Nepodařilo se ale potvrdit ani vyvrátit, že by pachatelem trestné činnosti byl právě Stanislav.

Kapras podle serveru Benýškovi přiznal zákonnou ochranu před odvetou. Benýšek nyní dopisem vyzval premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda vzala zpět usnesení, kterým mu ruší místo.

Vláda ale svůj postup vůči whistleblowerovi zatím nezměnila. Premiér se podle serveru nejprve hájil tím, že čeká na výsledky prověřování na ministerstvu. Nyní se odkázal na Blažka. „Pan premiér očekává, že ho ministr spravedlnosti s výsledkem kontroly a návrhy řešení seznámí. Předseda vlády se samozřejmě seznámí i s obsahem vámi zmiňovaného dopisu a následně zvolí další postup,“ reagoval mluvčí vlády Václav Smolka.

Blažek podle Seznam Zpráv naznačil, že ustoupit nehodlá. „Z celého oznámení pana Benýška byla ‚uznána‘ jen ta část, jež se týká období let 2015-2016, kdy vládla jiná vláda,“ uvedl ministr spravedlnosti. „Pan Benýšek, pokud vím, se snad vyjádřil, že věc nechá posoudit soudem. Pokud se tak stane, bude možné veřejně posoudit a rozsoudit, zda je právo na straně pana Benýška či není,“ dodal.

Benýšek už žalobu na ministerstvo spravedlnosti a Fialovu vládu k soudu podal a žádá, aby soud předběžným opatřením pozastavil změny na ministerstvu, kvůli nimž by si Stanislav na jeho místo mohl dosadit svého člověka. Stanislav se dotazům reportérů serveru vyhnul. 

Zdroje: