Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Aktualizováno: Česko slaví výročí 17. listopadu pietními akty i demonstracemi

Aktualizováno: Česko slaví výročí 17. listopadu pietními akty i demonstracemi
Česko si dnes připomíná 32 let od událostí, které vedly k pádu komunismu, a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Česko si dnes připomíná 32 let od událostí, které vedly k pádu komunismu, a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:17) Národní třída se výrazně začala zaplňovat lidmi kolem 10:00. Počet kolemjdoucích vzrostl a začaly se otvírat i zdejší provozovny a obchody. Okolí památníku zaplnily kytice se stuhami v národních barvách a svíčky.

Za výjimečný den, který ukázal, že nic není samozřejmého, označila 17. listopad místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, jejíž strana letos vypadla ze Sněmovny. Předseda Starostů Vít Rakušan označil letošní oslavy za unikátní, neboť se poprvé se slaví bez KSČM ve Sněmovně. Místopředsedkyně Pirátů a Sněmovny Olga Richterová uvedla, že nabytá svoboda umožňuje každému, aby se podle svého zapojil do veřejného dění bez násilí. Šéf Pirátů Ivan Bartoš považuje za důležitou pro demokracii vzdělanou a informovanou společnost, jež dokáže čelit nástrahám. Na Národní dorazil mezi jinými i senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

K památníku 17. listopadu 1989 od rána přicházejí lidé a rodiny s dětmi, zapalují svíčky a pokládají květiny.

(10:18, původní zpráva) Hlavním dějištěm oslav bude tradičně Praha. Pietní akce, průvody, debaty či koncerty ke Dni boje za svobodu a demokracii a Mezinárodnímu dni studentstva budou ale i v dalších městech.

Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos akce navzdory horšící se epidemii zpět na náměstích a v ulicích. Připomínku historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva a opatření proti epidemii covidu-19.

Řada politiků se chystá uctít památku 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Šéf ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala poobědvá v Mánesu s disidenty a osobnostmi polistopadových dnů.

Ještě za tmy, zhruba kolem 6 hodiny, přišel dnes premiér Andrej Babiš s ministry Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou uctít výročí 17. listopadu k památníku Sametové revoluce na pražské Národní třídě. Uvedla to dnes Česká televize. Brzký příchod odůvodnil tím, že dostal varování, že po něm lidé chtějí házet vejce. „Nám řekla ochranka, že na nás budou házet vajíčka, tak proto jsme přišli brzo,“ řekl Babiš České televizi. U památníku jsou od rána demonstranti, podle ČT volali různá hesla na předsedu vlády i ráno, když přišel. Pietní místo ale hlídají policisté a k výrazným incidentům nedošlo, uvedla ČT.

Protestující mají například transparent s nápisem „Kytky od estébáků a ruskočínských kolaborantů sem opravdu nepatří! Tak snad už je to letos naposled!“

Na místo od rána přicházejí i další politici, po 8 hodině položil k památníku věnec také zástupce Kanceláře prezidenta republiky. Přihlížející na něj křičeli: Ruský šváb. Prezident Miloš Zeman je kvůli onemocnění v Ústřední vojenské nemocnici. Odpoledne jej tam má navštívit předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Měl by mu přinést seznam kandidátů na ministry.

Vysokoškoláci si historické události připomenou slavností na Národní třídě a na Albertově. Na oběti nacistické persekuce z listopadu 1939 zavzpomínají před Hlávkovou kolejí v Praze. Veselí i kritický nadhled pak studenti vnesou do oslav satirickým karnevalovým průvodem z Kampy centrem města.

Na Václavském náměstí se chystá Koncert pro budoucnost. Jeho letošní ročník bude věnovaný vzpomínce na prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplyne v prosinci deset let.

Víc na současnou politiku se zaměří demonstrace spolku Milionu chvilek a protest několika desítek uskupení. Svátek završí večer v Národním divadle předávání Cen Paměti národa členům odboje proti nacismu a komunismu.

Zdroje: