Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Aktualizováno: Česká televize je podle Zemana součástí opozice a její ředitel by měl skončit

Aktualizováno: Česká televize je podle Zemana součástí opozice a její ředitel by měl skončit
Petr Dvořák | zdroj: Profimedia

Česká televize je podle prezidenta Miloše Zemana součást opozice, nikoliv vyvážená, objektivní a nestranná veřejnoprávní instituce. Prezident je přesvědčen, že generální ředitel ČT Petr Dvořák by měl skončit, rozhodnutí je ale v rukou Rady České televize. Dvořákovi vadí, že se Zeman snaží podkopávat důvěru v ČT.

Nedávné odvolání dozorčí komise Rady ČT, které vyvolalo protesty a obavy o nezávislost televize, bylo v pořádku a je třeba ho respektovat, míní prezident. "Znepokojuje to určité mediální kruhy a možná vedení České televize. V každém případě je to v naprostém pořádku. Jde o pravomoc Rady ČT, a jestliže se tak rozhodla, dokonce velkou většinou hlasů, pak je to potřeba respektovat," řekla dále hlava státu v rozhovoru pro Parlamentní listy. Odvolání komise nepovažuje za útok na nezávislost České televize, každý prý může být odvolán.

"Ne že bych měl jakékoli sympatie vůči České televizi, pokládám ji za součást opozice, nikoli za vyváženou, objektivní a nestrannou veřejnoprávní televizi," dodal Zeman, který práci České televize dlouhodobě kritizuje.

Na adresu České televize Zeman řekl, že měla "několik technických průšvihů", kriticky se vyjádřil i na adresu jejího moderátora Jakuba Železného a nedávného komentáře na jeho twitteru, v němž se pozastavil nad některými lidmi z kulturní sféry, kterým Zeman 28. října dříve i letos udělil vyznamenání.

Dvořákovi pak prezident vyčetl, že loni jel do Londýna, aby se tam stejně jako například bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek a další hosté zúčastnil oslavy padesátin někdejšího šéfa společnosti ČEZ Martina Romana. "Vzhledem k tomu, že někteří považují Martina Romana za ne zcela důvěryhodnou figuru, pak účast ředitele České televize na této akci, notabene ve společnosti pětiprocentního Mirka Topolánka, mně připadá jako ne zcela uvážená," prohlásil Zeman.

Na dotaz, zda by měl Dvořák skončit v čele České televize, prezident odpověděl: "Jsem přesvědčen, že ano, ale o tom nebudu rozhodovat já, ale právě Rada České televize". "Netrápím se tím, co si o mně myslí pan prezident. Neřekl to poprvé a určitě ani naposled. Co mi ale vadí, je, že se snaží podkopávat důvěru v Českou televizi. Ta je přitom nyní opravdu vysoká, dosahuje 74 procent, zatímco prezidentovi důvěřuje podle CVVM 46 procent obyvatel," reagoval na dotaz ČTK Dvořák.

Na středečním mimořádném zasedání Rady ČT oznámili rezignaci její předseda René Kühn i místopředseda Jaroslav Dědič. Kühn uvedl, že na odvolání dozorčí komise měl jiný názor než většina členů rady, kteří její jednání označili za diletantské či laxní.

Generální ředitel televize Dvořák považuje nynější situaci za znepokojivou. Rada podle něj namísto věcných řešení hledá překážky a záminky k ostřelování veřejnoprávní televize. Přístup rady je spíše destruktivní než konstruktivní, uvedl ve středu Dvořák. Věří ale tomu, že je stále šance vrátit se k dodržování zákonných postupů.

Senát má za to, že Rada ČT v odvolání komise pochybila

Senát má za to, že odvolání dozorčí komise Radou ČT nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Po dvouhodinovém jednání přijal usnesení, ve kterém dále požádal volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. V případě potvrzení pochybení by pak výbor měl podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Podle kritiků odvolání komise přišlo v nevhodný čas, protože se blíží jednání o rozpočtu ČT, a je součástí politického tlaku na ČT. Podle senátorky ODS Miroslavy Němcové je chování části rady součástí destruktivního přístupu k fungování tohoto veřejnoprávního média, nikoli konstruktivní snahou hlídat rozpočet a vyváženost ČT.

Rada ČT dozorčí komisi odvolala minulý týden. Podle místopředsedy rady Pavla Matochy měla vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Novou dozorčí komisi by mohla volit už příští týden. Většina radních byla podle Matochy s prací komise dlouhodobě nespokojena, což dávali komisi opakovaně najevo. Další radní Hana Lipovská uvedla, že odvolání komise nepřišlo jako blesk z čistého nebe, ale schylovalo se k němu podle ní bezmála rok. Komise podle ní pracovala laxně, odmítavě a pasivně a bylo nezbytné ji odvolat.

Odvolání dozorčí komise předcházela dlouhá debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se původní vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Požadovaná cena 1,5 milionu byla zhruba o půl milionu vyšší než znalecký posudek. Matocha označil postup dozorčí komise v této věci za diletantský. Ve středu nicméně rada na mimořádném jednání podle části senátorů na základě stejných podkladů nákup schválila.

Zdroje: