Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Češi na sjezdovce v zahraničí – helma a páteřák nejsou všechno!

Češi na sjezdovce v zahraničí – helma a páteřák nejsou všechno!
zdroj: tisková zpráva

Úrazy hlavy a páteře patří mezi nejvážnější, často s trvalými následky. Cestovní pojištění na lyže je kromě helmy a ochrany páteře nezbytná součást zimní výbavy.

Brázdit zejména rakouské, italské či slovenské sjezdovky vyráží už každý šestý Čech. Velká část z nich ale stále podceňuje důležitost používání lyžařské helmy a chrániče páteře. Úrazy hlavy a páteře přitom patří mezi ty nejvážnější, často i s trvalými následky.

Podle statistik ERV Evropské pojišťovny je lyžování nejrizikovějším zimním sportem. Každý třetí úraz na lyžích je vážný a na snowboardu je to dokonce 55 % všech úrazů. Nejvážnější jsou zejména úrazy hlavy a páteře, které často mají i trvalé následky. Mezi nejčastější zranění patří úrazy kolenních vazů, zlomeniny dolních končetin a zranění zápěstí či loktů. Úraz na horách pak zažila celá čtvrtina Čechů. I přesto Češi stále podceňují používání lyžařské helmy a chrániče páteře. Ačkoli je používání přilby v některých zemích dokonce již povinné, vždy ji nosí jen 7 z 10 dospělých. U dětí jsou naštěstí zodpovědnější a nasadí jim helmu v 97 % případů. Naprosto alarmující je ale situace s chrániči páteře, který nosí pouhých 16 % dospělých a třetina dětí.

Tiscali-653x367-ożez zdroj: tisková zpráva

Češi na pojištění myslí, při sjednávání ale chybují
Téměř 3/4 lidí, kteří jezdí na hory do zahraničí, se nechtějí spoléhat jen na evropský průkaz zdravotního pojištění a zřizují si komerční připojištění. Pouze 1 % se domnívá, že si díky průkazu nemusí komerční pojištění zřizovat a 8 %, že bude ošetřeno v kterékoli nemocnici v EU zdarma. Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu, lze uplatnit pouze ve státních nemocnicích a zdravotnických zařízeních. V zahraničních lyžařských střediscích je ale většina klinik soukromá a nutné je také počítat se značně vyššími cenami lékařské péče než u nás. EHIC také nekryje náklady na transport nebo škody z odpovědnosti. V dnešní době je přitom naprosto běžné, že svoz zraněného lyžaře se provádí za pomoci vrtulníku. Jeho vzlet ale vyjde na zhruba 100 tisíc korun.

Při sjednávání cestovního pojištění lidé často hledí zejména na výši limitů. To je však základní chyba. Limity samozřejmě musí mít nějakou minimální výši, ta by u léčebných výloh na hory měla odpovídat dvěma milionům korun. Klíčovým parametrem je ale kvalita asistenčních služeb, které zajistí nutnou pomoc v případě komplikací. ERV Evropská proto provozuje vlastní asistenční službu. Ta je řízena přímo z pražské centrály pojišťovny. Klienti mají k dispozici non-stop více než stočlenný tým vyškolených specialistů, kteří hovoří osmi jazyky, samozřejmě včetně češtiny. K zajištění té nejvyšší kvality dále skupina ERV provozuje mezinárodní sít asistenčních Euro-Center, díky kterým poskytuje nepřetržitý servis po celém světě.

Zdroje:
Inzerce