Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Čech zazářil v Silicon Valley: Lidstvo je na počátku nové pokrokové revoluce

Čech zazářil v Silicon Valley: Lidstvo je na počátku nové pokrokové revoluce
Ondřej Prokop (zleva) a Jan Říčař (zprava) | zdroj: tisková zpráva

Ondřej Prokop (31) s kolegou Janem Říčařem (33) zaujali před pár dny počítačové experty v Silicon Valley. Jak se jim líbil život v nejjižnější části San Francisca, kde se píše technologická budoucnost? Jak pohlížejí vývojáři na dnešní dobu? Co nás čeká v budoucnu?

Na konferenci TechCrunch Disrupt v californském San Franciscu, přesněji v proslulém Silicon Valley, se v září sjeli vývojáři a začínající firmy z celého světa, aby tam bojovali o své místo na slunci. Na akci mají tvůrci takzvaných start-upů (rozjíždějících se technologických projektů) jedinečnou příležitost prezentovat své nápady před investory a získat až 50 tisíc dolarů na jejich další rozvoj.

Konference patří k nejprestižnějším svého druhu. Českou republiku na ní letos zastupoval možná poněkud netypický Simple Dent – chytrý software pro stomatology, za kterým stojí Ondřej Prokop a Jan Říčař. A právě Ondřej Prokop odpověděl na několik našich otázek:

  • Jak byste charakterizoval dnešní dobu?

Myslím, že lidstvo je na počátku další velké pokrokové revoluce podobné té, kterou byl vynález internetu, a bude fascinující sledovat, kam se budou technologie v následujících letech ubírat. I proto sleduji nejpokrokovější inovátory.

  • Díky úspěchu vašeho softwaru jste měl možnost strávit několik dní v Silicon Valley. Jaký je tam vlastně život?

Tady jsem se dozvěděl, že není pozlátkem: ani z velmi nadprůměrného platu tu není jednoduché uživit rodinu.

  • Životní náklady jsou tak vysoké?

Bydlení v Silicon Valley vyjde na 3500 až 7000 dolarů za měsíc. A pro Čecha bez kreditní historie v USA tam navíc vůbec není snadné byt sehnat. Nechat dítě chodit do mateřské školky pak stojí víc než 2500 dolarů. Údajně i z platu 200 tisíc dolarů za rok, což je v přepočtu přibližně 400 tisíc měsíčně, si tady člověk zdaleka nežije na vysoké noze. Pokud máte doma ženu na mateřské a dítě, jste rádi, že vše zaplatíte.

  • Proč tedy tolik lidí sní o práci v Silicon Valley?

Jde o otázku osobního nastavení - pokud prorazíte v Silicon Valley, máte pak velkou šanci uspět celosvětově. Také zde několikrát padla zmínka o tom, že jestli to někdo s USA a Silicon Valley myslí vážně, musí se sem přestěhovat, otevřít si tu kancelář a mít americkou firmu.

  • Jak jste se vlastně na této prestižní konferenci ocitl?

Někdy z jara jsme chytli s kolegou Janem Říčařem výzvu od CzechInvestu slibující možnost dostat se na TechCrunch do San Francisca. Docela nás to zaujalo, tak jsme se zkusili přihlásit. K našemu velkému překvapení nás vybrali jako jeden z dvanácti startupů. A tak začala naše velká výprava.

  • Prezentovali jste software zaměřený pro dentisty. Čím je nový, výjimečný?

Většinu času se věnuji inovacím. Dá se říci, že jsem technologický fanda - takový ten, co si kupuje a zkouší různé technologické novinky, jakmile se objeví. O to větší výzva je pro mě vzít zubařům z ruky "papírový sešit" a zorganizovat jim ordinaci a čas pomocí našeho programu. Náš software není výjimečný v tom, že by byl technologicky revoluční, ale spíše způsobem, jakým tvoří opravdu funkční a jednoduchý systém, který bude zubařům šetřit nervy, čas a peníze.

  • Jaké technologické inovace vás nyní nejvíce fascinují?

Hodně se zajímám o elektromobilismu a "čisté" formy přepravy obecně. Sám jsem si nedávno koupil elektromobil do města. S tím souvisí i autonomní řízení, v budoucnu pak sdílení aut a celkově v dnešní době neustále zmiňovaný pojem "smart city".

  • Je něco z toho použitelné i ve vašem start-upu?

Pohráváme si s myšlenkou zapojit do projektu nějaké složitější umělé inteligence, které umí třeba rozpoznávat řeč a další vychytávky. Máme už dokonce předběžně nasmlouvané partnery.

  • Jde o váš první start-up?

Dá se říct, že je to můj první start-up, ve kterém jsem se dostal takhle daleko.

  • Inspirujete se i ve světě?

Nedávno jsem byl třeba v Izraeli nebo Dánsku. Jsem ale přesvědčený, že se v Čechách máme přese všechno dobře a disponujeme skvělými předpoklady pro to být světoví. Jen chtít.

Zdroje:
Vlastní