Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Bývalé sexuální otrokyně prahnou po pomstě. Chtějí pomoct s dobytím Mosúlu

Bývalé sexuální otrokyně prahnou po pomstě. Chtějí pomoct s dobytím Mosúlu
Členka kurdských lidových milic v Sýrii | zdroj: Profimedia

Když radikálové z Islámského státu dobyli předloni v říjnu město Sindžár ležící na severovýchodě Iráku, rozpoutal se tak krvavý teror, kterému padly za oběť tisíce nevinných lidí. Běsnění fanatiků nebyly ušetřeny ani ženy a dívky, ze kterých se staly sexuální otrokyně. Některým z nich se z pekla podařilo uniknout, ale rozhodly se do něj vrátit - tentokrát ovšem se zbraní v ruce.

"Musíme se bránit proti zlu a ochránit všechny menšiny v regionu. Uděláme pro to všechno," říká velitelka Chartún Chiderová, jedna ze 123 bývalých zajatkyň, které podstoupily vojenský výcvik a posílily řady kurdských ozbrojených milic zvaných pešmerga. 

K výcviku se navíc dobrovolně přihlásilo dalších zhruba 500 žen ve věku 17 až 37 let.

Brána do pekla

Město Sindžár obývají Jezídi, v jejichž kulturní tradici se mísí prvky několika náboženství včetně islámu, křesťanství, judaizmu či hinduismu. Ještě před pár lety jich v Iráku žilo na 650 tisíc, povětšinou v oblasti Nineve, kde také leželo stejnojmenné starobylé asyrské město.

Jakmile se chopil iniciativy Islamský stát razící politiku 'vyčištění' celého Iráku od nemuslimů, bylo postupem času zabito nebo zotročeno na 200 tisíc Jezídů.

"Ženy házely své děti ze skály a pak se samy vrhaly do propasti, protože to byl nejrychlejší způsob, jak zemřít. Nemohli jsme tomu zabránit. Měli jsme svázané ruce," vzpomíná Chiderová.

Ze spárů IS se jí podařilo uniknout během kurdské ofenzívy podpořené koaličními nálety. Vytrvalý vojenský tlak nakonec loni na podzim vedl k osvobození Sindžáru.

Řada lidí se však této chvíle nedožila. Muži padli za oběť systematickému vyhlazování, podobný osud stihl i dívky a ženy v pokročilém věku, které se nehodily k prodeji jako sexuální otrokyně.

Mladí chlapci si prošli ostrým náboženským drilem a stali se z nich dětští vojáci, které bojovníci Islámského státu posílají dopředu jako živý štít. Ženy musely konvertovat k islámu a přijmout násilný sňatek, ve kterém se s nimi zacházelo jako se zvířaty.

Když vznikla čistě ženská jednotka, kterou založila jezídská zpěvačka Ksate Šingaliová, neměla Chiderová žádné zkušenosti s bojem. Teď je z ní kapitánka. Odbojné jezídky si říkají "Sluneční dámy". 

"Chceme být vzorem pro ostatní ženy. Děkujeme všem zemím, které nám v těchto těžkých časech nabídly pomocnou ruku. Doufáme, že se k nám přidají další lidé, abychom ochránili tento kraj před zlem," doufá kapitánka, která se společně s dalšími bojovnicemi účastnila rozhodující ofenzívy v boji o Sindžár.

Matky proti synům

Hlavní zkouška ohněm však jí a její 'sestry ve zbrani' teprve čeká. Koalice vedená Spojenými státy se letos chce zaměřit na dobytí Mosulu, druhého největšího města Iráku a zároveň hlavní bašty IS.

Většina jezídských žen, kterým se podařilo uniknout ze zajetí radikálů, byla vězněna právě v tomto městě a mohou tak vojenským silám poskytnout řadu cenných informací.

"Mnoho našich žen drží v Mosúlu jako své otroky. Jejich rodiny na ně čekají. My na ně čekáme. Když osvobodíme toto město, můžeme jim vrátit důstojný život," řekla Chiderová.

Jedné věci se však jezídské ženy děsí více než smrti. Právě do Mosúlu byla odvlečena většina chlapců z podrobeného Sindžáru a je velmi pravděpodobné, že až dojde ke spojenecké ofenzivě, budou bránit černou zástavu Islámského státu proti svým vlastním matkám a sestrám.

Zdroje:
news.com.au, Fox News, Vlastní