Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Babiš se v pondělí sejde s Hamáčkem, rozhodnou o řediteli BIS Koudelkovi

Babiš se v pondělí sejde s Hamáčkem, rozhodnou o řediteli BIS Koudelkovi
Michal Koudelka je dlouholetým pracovníkem kontrarozvědky, je držitelem osvědčení pro stupeň „Přísně tajné". Absolvoval také zpravodajské výcviky ve Velké Británii nebo v Kanadě | zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Premiér Andrej Babiš bude v pondělí jednat s ministrem vnitra a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem o řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi.

Koudelkovi v půli srpna končí pětileté funkční období. Poté premiér oznámí stanovisko koaliční vlády, zda má být Koudelka dál ředitelem. Babiš to řekl na dotaz ČTK v Lužicích na Hodonínsku, kam se přijel podívat kvůli odstraňování následků červnového tornáda.

Místopředseda bezpečnostního výboru za ČSSD Jan Birke dnes ČTK řekl, že poslaneckému klubu a Hamáčkovi navrhne, aby o šéfovi BIS rozhodla nová vláda. Bylo by to podle něj nejideálnější, nejspravedlivější a nejčistší. V takovém případě by měl v mezidobí vést civilní kontrarozvědku Koudelkův současný zástupce Jan Pavlíček.

Babiš v týdnu požádal o svolání mimořádné schůze sněmovního bezpečnostního výboru, jehož členové by se měli ke Koudelkovi vyjádřit. Předseda výboru Radek Koten ale uvedl, že se schůzka plánovaná na pátek s největší pravděpodobností neuskuteční, protože k ní nemá zákonný podklad. Premiéra požádal o doplnění žádosti o svolání, které neobdržel.

Babiš dnes uvedl, že s páteční schůzkou výboru stále počítá. „Já jsem požádal pana předsedu, aby schůzku zorganizoval. Nedíval jsem se do datové schránky, zjistím v průběhu dne, jestli výbor bude, nebo ne. Mám různé informace. Já s tím stále počítám, ale jsem třetí den na cestách,“ uvedl Babiš. Na dotaz, jestli nekonání páteční schůze bude znamenat Koudelkův odchod z funkce, odpověděl, že ne, že stanovisko oznámí v pondělí. „Budu v pondělí jednat s vicepremiérem Hamáčkem a v pondělí oznámíme naše stanovisko jako koaliční vlády,“ řekl Babiš.

Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání právě v bezpečnostním výboru. V osmnáctičlenném výboru patrně převažují spíše politici, kteří se staví za Koudelkovo setrvání.

Rozhodující by mohl být názor členů vládního hnutí ANO, jenž ale není jednotný. Koudelku podporují zástupci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), koalice Pirátů a STAN a koaliční sociální demokraté. Naopak kritické je k nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky hnutí SPD a také KSČM.

Zdroje: