Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Bolsonaro poprvé po neúspěchu ve volbách promluvil, porážku přímo neuznal

Bolsonaro poprvé po neúspěchu ve volbách promluvil, porážku přímo neuznal
Jair Bolsonaro promluvil poprvé po prohraných volbách | zdroj: Profimedia

Brazilský prezident Jair Bolsonaro dnes večer poprvé vystoupil na veřejnosti od své porážky v nedělních prezidentských volbách a v krátkém projevu řekl, že bude dodržovat ústavu. Vítězi prezidentských voleb Luizi Ináciovi Lulovi da Silva přitom nepogratuloval a prohlásil, že podporuje nenásilné protesty. Bolsonarův ministr Ciro Nogueira potvrdil, že pracuje s týmem vítěze na předání moci.

Na začátku několikaminutového vystoupení Bolsonaro poděkoval svým voličům za hlasy, které mu dali. Svou porážku ale otevřeně neuznal a nepogratuloval ani vítězi Lulovi.

„Jako občan i jako prezident budu nadále dodržovat všechny body naší ústavy,“ řekl Bolsonaro. Po něm krátce vystoupil jeho ministr Nogueira, který potvrdil zprávy brazilského tisku, že začíná pracovat na předání moci vítězi voleb. „Prezident Jair Bolsonaro mi dal pokyn, abych podle zákona začal s předáním moci,“ řekl Nogueira. Lula již dříve uvedl, že tento proces v jeho týmu povede zvolený viceprezident Geraldo Alckmin.

Bolsonaro řekl, že je poctěn být vůdcem milionů Brazilců, kteří jako on chrání svobodu podnikání, náboženství či slova. Dodal, že jeho strana, která má ve sněmovně největší klub, a jeho spojenci mají v novém brazilském parlamentu silnou pozici. „Naše sny jsou silnější, než kdy jindy,“ dodal Bolsonaro.

Bolsonarova slova uvítal brazilský nejvyšší soud. Podle něj spuštění předání moci znamená, že stávající prezident výsledky voleb uznává.

Proti vítězství levicového exprezidenta vyšlo do ulic mnoho Bolsonarových příznivců. Někteří z nich blokují silnice a dálnice. Podle prezidenta jsou demonstrace výsledkem pocitu nespravedlnosti a rozhořčení, které vyvolal volební proces. Podpořil přitom nenásilné protesty. „Naše metody nemohou být metodami levice, které vždy poškozovaly obyvatelstvo, jako obsazení nemovitostí, ničení majetku či omezování práva (svobodného) pohybu,“ uvedl Bolsonaro.

Prezident se svým prohlášením čekal téměř dva dny od uzavření volebních místností, což je podle médií netradičně dlouhá doba. Podle některých komentátorů to mohlo přispět k růstu napětí v zemi. Od nedělního večera Bolsonarovi příznivci uspořádali stovky blokád, které postupně rozhání policie.

V nedělním druhém kole prezidentských voleb zvítězil Lula se zhruba 51 procenty hlasů, zatímco Bolsonaro dostal 49 procent. V minulosti Bolsonaro tvrdil, že elektronický systém voleb používaný v Brazílii umožňuje manipulace a podvody. To ale volební orgány popřely.

Zdroje: