Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Brazilský soud nařídil zprovoznit silnice zablokované Bolsonarovými příznivci

Brazilský soud nařídil zprovoznit silnice zablokované Bolsonarovými příznivci
Bolsonarovi příznivci blokují brazilské dálnice | zdroj: Profimedia

Brazilská federální policie začala v noci na základě nařízení soudu zprovozňovat silnice, které na řadě míst země zablokovali příznivci prezidenta Jaira Bolsonara po jeho prohře v nedělních volbách. Bolsonaro se zatím k výsledkům voleb nevyjádřil, ale jeho viceprezident Hamilton Mourao už podle místních médií kontaktoval svého rivala z voleb Geralda Alckmina, který byl zvolen viceprezidentem, a slíbil, že umožní předání tohoto úřadu.

Nedělní druhé kolo prezidentský voleb v Brazílii vyhrál těsně (o 1,8 procentního bodu) sedmasedmdesátiletý levicový politik Luiz Inácio Lula da Silva, který tuto největší latinskoamerickou zemi vedl už v letech 2003 až 2010. Pravicový prezident Bolsonaro se dosud ke své prohře nevyjádřil, předtím ale dlouhodobě zpochybňoval formu voleb, která je od roku 1996 elektronická. Volební kampaň byla nebývale vyhrocená a provázely ji i násilné incidenty, včetně několika vražd, jejichž motiv byl zřejmě politický.

Lulovu výhru slaví od nedělního večera miliony lidí, řada Bolsonarových příznivců ale výsledek neuznala a na nejméně třech stovkách míst ve dvou desítkách států brazilské federace řidiči kamionů na protest zablokovali silnice. Někde přitom Bolsonarovi podporovatelé pálili pneumatiky. Brazílie má 27 federálních jednotek, z toho je 26 států a jeden federální distrikt hlavního města.

V pondělí večer předseda nejvyššího volebního soudu (TSE) Alexandre de Moraes nařídil federální policii, aby zprovoznila zablokované silnice. Za každou hodinu pokračujících blokád hrozí pokuty majitelům firem, jejichž kamiony se protestu účastní, a také šéfovi policie, uvedla agentura Europa Press.

Po oznámení oficiálních výsledků, podle nichž získal Lula 50,9 procenta hlasů a Bolsonaro 49,1 procenta, se prezident odmlčel. V pondělí jednal se svými ministry, z nichž jeden, ministr komunikací Fábio Faria pak oznámil, že Bolsonaro se k výsledkům vyjádří dnes, napsal deník O Globo.

Na výsledek voleb v pondělí reagoval jeden z prezidentových synů Flavio Bolsonaro, který je senátorem za Rio de Janeiro a který poděkoval Brazilcům, kteří volili jeho otce. „Zvedněme hlavu a nevzdávejme se naší Brazílie,“ napsal mimo jiné na twitteru. Později doplnil: „Tati, jsem s tebou ve všem, co přijde!“

Brazilský zpravodajský server G1 napsal, že Lulův tým v pondělí oslovil šéfa Bolsonarova kabinetu Cira Nogueiru s žádostí o jednání o předání moci, Nogueira podle G1 souhlasil. Lula se má prezidentem stát 1. ledna. Podle místních médií rovněž Bolsonarův viceprezident Mourao kontaktoval svého volebního rivala Alckmina a řekl mu, že je připraven k jednáním o převodu úřadu a k uvolnění rezidence.

Už v pondělí Tarcísio de Freitas, který byl do letošního března tři roky ministrem Bolsonarovy vlády a v neděli byl zvolen guvernérem nejlidnatějšího a nejbohatšího brazilského státu Sao Paulo, uvedl, že se bude snažit o dobré vztahy s Lulovou vládou. Rovněž senátorka Tereza Cristina Diasová, jež byla do letošního března tři roky ministryní zemědělství, prohlásila, že je třeba respektovat výsledky nedělních demokratických voleb.

Zdroje: