Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Bolestivé utrpení Hanákové: Kde ta žena vzala odvahu stát se ministryní

Bolestivé utrpení Hanákové: Kde ta žena vzala odvahu stát se ministryní
zdroj: Mediafax

Ministryně kultury Alena Hanáková se na úvod svého vládního angažmá blamovala televizní obhajobou církevních restitucí, nyní si něco podobného zopakovala při odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Politolog Zdeněk Zbořil žasne nad tím, kde vzala odvahu takovou funkci přijmout, když právě pro ni jsou důležitým předpokladem intelekt a vzdělanost.

Evidentně větší krajíc, než jaký mohla spolknout, si ukousla poslankyně zvolená na kandidátce TOP 09 Alena Hanáková, když loni těsně před Vánocemi kývla na nabídku stát se ministryní kultury. Nad jejím prvním významnějším vystoupením ve funkci, kdy nebyla v pořadu České televize  Události, komentáře schopna obhájit církevní restituce, přestože je za resort předkládala do sněmovny, se ještě v rámci koalice přivíraly oči a omlouvalo se trémou či nedostatečnými podklady ze strany spolupracovníků.

Téměř tři čtvrtě roku ve funkci však z Aleny Hanákové respektovanou ministryni rozhodně neudělalo, ba spíše naopak. Její vystupování při nedávném odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého bylo nepřesvědčivé, ať už na tiskové konferenci, kde ho oznamovala, nebo o několik dnů později, kdy měla přednést hlavní důvody pro odvolání šéfa ND. Podobně vedle ní působil její ekonomický náměstek Martin Sankot, který dojem o sobě a vedení resortu nevylepšil týž den večer jako host Událostí a komentářů České televize. 

 

Zdroje: