Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ekonom to spočítal Nečasovi: Podívejte se, kde všude vás vláda oškubává

Ekonom to spočítal Nečasovi: Podívejte se, kde všude vás vláda oškubává
Petr Mach. | zdroj: Mediafax

Bývalý ekonomický poradce prezidenta Václava Klause a předseda pravicové Strany svobodných občanů Petr Mach v exkluzivním komentáři pro ParlamentníListy.cz vypočítává, které všechny daně nám vláda Petra Nečase zvýšila či zavedla. Je jich více než deset.

Před volbami ODS i TOP 09 slibovaly, že nebudou zvyšovat daně. Ve skutečnosti je ale podle Macha zvyšují jako nikdo před tím.

Povodňová daň, stavební spoření, zdanění důchodců, dálniční poplatek

Mach pak začíná s výčtem, které všechny daně nám „pravicová“ vláda zvedla. Nejprve od roku 2010 zvýšila vláda daň z příjmu fyzických osob o 1200 korun ročně (nazvali to „povodňová stokoruna“).

„Mělo to být dočasné, ale už to tak zůstalo. Pak zavedli srážkovou daň 15 procent z úroků ze stavebního spoření. Zavedli nejprve zdanění důchodů pro důchodce s celkovými příjmy nad trojnásobkem průměrné mzdy a nyní chystají zrušení slevy na dani z příjmu pro všechny pracující důchodce. Zavedli 50procentní daň z podpor ke stavebnímu spoření. Zvýšili dálniční poplatek pro osobní auta z 1200 korun na 1500 korun a mýtné pro nákladní vozy zvedli o čtvrtinu,“ pokračuje Mach ve výčtu toho, kde nám vláda tahá z kapes peníze.

Cigarety, tabák, zemní plyn, DPH, emise, víno, živnostníci, milionářská daň

Vláda dále zvýšila sazby daně z cigaret z 2,05 koruny na 2,10 na kus a volného tabáku z 1340 na 1400 korun na kilogram. Pro řidiče jezdící na plyn zavedla koalice od 1. ledna 2012 daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 korun za tunu.

Dále vláda zvýšila spodní sazby DPH z 10  na 14 procent u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih a dalších položek a již chystají další zvýšení DPH na 15  a 21 procent. Zavedli 32procentní daň z povolenek na emise při výrobě tepla a elektřiny.

Ale to není všechno. Co se na nás ještě valí? „Chystají zavedení daně z vína 10 korun za litr. Chystají zrušení slev na dani pro živnostníky a zvýšení daně z 15 na 22 procent pro lidi s příjmy nad čtyřnásobkem průměru a zrušení stropu pro placení zdravotního pojištění. Plánují zvýšení daně z převodu nemovitosti ze tří na čtyři procenta,“ upozorňuje Mach.

Zdroje: