Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Bitva o Británii: Při pokusu o invazi do Anglie si Němci vylámali na zuby

Bitva o Británii: Při pokusu o invazi do Anglie si Němci vylámali na zuby
RAF se porazit nenechalo. | zdroj: Profimedia

Jedna z největších bojových akcí 2. světové války, letecká bitva o Británii, začala před 81 lety. V řadách RAF bojovaly i desítky českých pilotů. I oni tak mají zásluhu na tom, že bitva pro nacistické Německo znamenala první výrazný neúspěch.

Po dobytí a ovládnutí Francie začalo nacistické Německo připravovat invazi i do Velké Británie. V cestě jim však stál kanál La Manche hlídaný britským královským letectvem (RAF). Hlavním cílem proto bylo zničit, nebo alespoň významně oslabit RAF, převzít kontrolu nad kanálem a podniknout invazi do Anglie.

K tomu však nikdy nedošlo - britské letectvo, ve kterém sloužily i stovky zahraničních letců, bylo pro Němce příliš těžký soupeř. První útoky začalo německé letectvo podnikat 10. července 1940, později došlo i na velké letecké střety, nejen bombardování konvojů a letišť. Bomby dopadaly i na Londýn a následně v protiakci i na Berlín.

Bitva se vedla výhradně prostřednictvím leteckých sil. Ztráty byly na obou stranách nemalé, Německo na tom však bylo výrazně hůř - ztratilo téměř 1900 letadel. Když ani za tak vysokou cenu nebyla snaha o zničení RAF blíž, začali nacisté útoky koncem října utlumovat a hlavní síly Luftwaffe raději přesunuli na jiná bojiště.

Zdroje:
Vlastní