Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Premiérův syn Andrej dnes vypovídá v kauze údajného zavlečení na Krym

Premiérův syn Andrej dnes vypovídá v kauze údajného zavlečení na Krym
Babiš mladší uvádí, že ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která dříve byla poradkyní jeho otce na ministerstvu financí | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Syn premiéra Andreje Babiše Andrej dorazil dnes dopoledne na policejní služebnu v centru Prahy vypovídat ke svému údajnému zavlečení na Krym.

Novinářům řekl, že se nemá čeho bát, protože on je ten, kdo byl poškozen. Muž dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo.

Policistům se zatím Babiše juniora nedařilo vyslechnout, protože žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Od července je ale v Česku a veřejně vystupuje proti svému otci. K dnešnímu podání vysvětlení dorazil pěšky v doprovodu svého advokáta Františka Vyskočila.

„Já se teď soustředím, nemám komentář. Jsem jinak naladěný, nic nebudu říkat,“ řekl osmatřicetiletý Babiš čekajícím zástupcům médií. „Předpokládám, že určitě,“ odpověděl jeho právník na dotaz ČTK, zda jeho klient chce, aby prověřování věci pokračovalo.

Cesta na Krym

Premiérův syn se na policii kvůli své cestě na Krym obrátil v lednu 2018. Policisté věc prověřovali pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, letos v únoru ale případ bez jeho výslechu odložili, nešlo podle nich o trestný čin ani o přestupek. Na základě dnešního výslechu rozhodnou, zda budou v prověřování pokračovat. Lze předpokládat, že podrobná výpověď potrvá několik hodin.

Babiš mladší uvádí, že ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která dříve byla poradkyní jeho otce na ministerstvu financí. Posudek Protopopové měl podle médií pomoci Babišovu synovi vyhnout se ze zdravotních důvodů stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Babiš mladší nyní prohlašuje, že je psychicky zdravý, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně.

Premiér tvrdí, že syn trpí schizofrenií, a jeho verzi popírá. Také Protopopová si stojí za tím, že stanovila správnou diagnózu. Stíhání členů Babišovy rodiny v kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo už bylo zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají. K této kauze bude Babišův syn vypovídat na policii v pondělí.

Zdroje: