Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Bezpečnostní rada projednala stavbu Dukovan. Vše směřuje ke spuštění tendru, řekl Fiala

Bezpečnostní rada projednala stavbu Dukovan. Vše směřuje ke spuštění tendru, řekl Fiala
Vyhodnocení tendru by mělo být podle Fialy uzavřeno do konce roku 2024, s vydáním stavebního povolení se počítá v roce 2029. Zkušební provoz je nutné spustit v roce 2036, řekl Fiala | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Bezpečnostní rada státu dnes podle premiéra Petra Fialy projednala bezpečnostní charakteristiky a záruky na výběrového řízení dodavatele stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

V příštích týdnech se touto otázkou bude zabývat vláda. Fiala to dnes řekl na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. Vše podle Fialy směřuje ke spuštění tendru.

„Pokládáme to za velmi důležité i z hlediska toho, co se děje s cenami energií, sestavováním energetického mixu i z hlediska bezpečnostně strategického. Dlouhodobá závislost na Rusku je nepřijatelná,“ uvedl.

Vyhodnocení tendru by mělo být podle Fialy uzavřeno do konce roku 2024, s vydáním stavebního povolení se počítá v roce 2029. Zkušební provoz je nutné spustit v roce 2036, řekl Fiala v neděli v České televizi.

Tehdy také připomněl, že výběrové řízení na stavbu nového jaderného zdroje mělo být vyhlášeno už za vlády Bohuslava Sobotky, která byla u moci mezi lety 2014 až 2017. Nepodařilo se to ani předchozímu kabinetu Andreje Babiše.

Možnou stavbu brzdily hlavně nejasnosti ve způsobu financování. To by měl nakonec zřejmě plně zajistit stát. V současných cenách by podle dřívějších informací měl za nový jaderný blok zaplatit zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun), někteří experti ale upozorňují na to, že cena bude vyšší.

Dalším problémem byl zájem o stavbu ze strany ruských a čínských firem. Prezident Miloš Zeman loni v září podepsal tzv. nízkouhlíkový zákon. Ten mimo jiné prostřednictvím bezpečnostních záruk počítá s tím, že pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína, které byly mezi zájemci o přihlášení se do tendru, mezi tyto státy nepatří.

Mezi uchazeče na stavbu nového bloku v Dukovanech patří francouzská společnost EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse.

Nový jaderný blok má nahradit stávající, které budou muset být odpojeny. Jádro tvoří v energetickém mixu České republiky podle Fialy 40 procent.

Zdroje: