Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Co je to koncový spínač?

Co je to koncový spínač?
zdroj: Tisková zpráva

Koncové spínače mají mnoho aplikací a jejich specifikace se může v mnoha ohledech lišit. Snímací zařízení, která umožňují spínání v elektrických obvodech pod vlivem úprav umístění objektu, nacházejí uplatnění nejen v elektromechanice, ale i v robotice.

Využití koncového spínače
Každý den se můžete setkat s mnoha zařízeními, která využívají mechanismus činnosti koncového spínače. Tyto prvky jsou však masově využívány především v průmyslu a při vývoji moderních technologií. Výběr koncového spínače není jednoduchý a závisí na mnoha faktorech, se zvláštním důrazem na okolní podmínky, ve kterých obvod pracuje. Koncové spínače jsou senzorová zařízení, která umožňují spínání v elektrických obvodech změnou polohy objektu. Nejčastěji je najdeme v systémech průmyslové automatizace i v jednoduchých systémech automatizace budov. Vyznačují se malými rozměry. Navíc se velmi snadno instalují a vzhledem k možnosti výběru z variant s různými pracovními proudy a tvarem páčky koncového kontaktu není problém s výběrem konkrétního snímače.

Koncový spínač a koncový spínač - jaký je rozdíl?
Koncový spínač https://tme.eu/cz/katalog/koncove-spinace_100405/ je elektromechanické zařízení. Jeho hlavním úkolem je signalizovat, že pohyblivý prvek systému dosáhl své krajní polohy. Prováděnou činností chrání před pohybem, proto je nepostradatelný v případě budování bezpečných elektrických sítí. Navíc se používá v případě uzavření řízeného okruhu po dosažení určité polohy. Díky tomu umožňuje provádět spínače, ke kterým dochází vlivem úprav souvisejících s polohou objektu. 
Vyplatí se začít tím, že v případě těchto dvou termínů může být použité názvosloví zavádějící. Obě zařízení fungují jako spínače. V případě limitního snímače byl tento prvek obohacen o funkci upozornění na přiblížení k překážce, případně informování o dojetí na danou překážku. Informaci o poloze poskytne i klasický spínač, ale to se stane až při dosažení bodu, zapnutím nebo vypnutím obvodu. Další možnosti jsou přidány na základě rozšíření základní verze. S rostoucí specifikací roste i cena zboží. Za zmínku také stojí, že koncový spínač a koncový spínač se často používají jako dva doplňkové prvky.

Princip činnosti koncového spínače
Princip činnosti koncového spínače je založen na elektromechanickém spínání polohy pohyblivého kontaktu a probíhá v důsledku kontaktu vnějšího předmětu s akčním členem, který vyvíjí tlak na páku koncového spínače spínače, a spínací pokusy jsou nastavitelné. Když se akční člen fyzicky připojený ke koncovému spínači otáčí nebo pohybuje, mění se poloha elektrických kontaktů. Protože koncové spínače mají jednu stabilní polohu, v závislosti na konstrukci spínače mohou být jeho kontakty ve stabilním stavu sepnuté nebo otevřené.

Hledáte další vysoce kvalitní elektrické komponenty? Navštivte tme.eu, kde si můžete vybrat z více než 500 000 dostupných produktů.

Zdroje:
Inzerce