Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Babiš oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta, slibuje pozitivní kampaň

Babiš oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta, slibuje pozitivní kampaň
Andrej Babiš oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta | zdroj: Jakub Poláček / CNC / Profimedia

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš chce usilovat o úřad prezidenta, protože vláda podle něj málo pomáhá lidem. Hrozí, že příští hlava státu jinak půjde na ruku kabinetu, přitom má být pro všechny občany, řekl na dnešní tiskové konferenci k oficiálnímu oznámení kandidatury.

Předsednictvo hnutí dnes Babišovu kandidaturu podpořilo. Záměr ucházet se o post prezidenta oznámil v neděli. Osmašedesátiletý politik a jeden z nejbohatších Čechů nyní čelí před soudem obžalobě v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo.

Za Babišem dnes při zhruba desetiminutovém oznámení stála většina předsednictva ANO. Chyběl například moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, podle informací ČTK ale kvůli pracovním povinnostem. Spolu s Babišem na pódium s nápisem „Pomáhá lidem, proto Babiš“ přišla i manželka Monika. Další nápisy na pozadí popisovaly expremiéra jako zkušeného politika, krizového manažera, který neuhne mocným, je akční a bojuje za Česko.

Lidé by si podle Babiše neměli myslet, že prezident nic nezmůže a jde jen o reprezentativní roli. Každá z dosavadních hlav států podle něj měla obrovský vliv. Mezi pravomocemi uvedl možnost vetovat zákony, jmenování vedení České národní banky a Nejvyššího kontrolního úřadu, zásadní slovo při jmenování velvyslanců, možnost účasti na jednání vlády a parlamentu nebo to, že prezident může tlačit vládu, aby konala, pracovala a starala se o lidi.

„Lidé teď víc než kdy jindy potřebují naději, člověka s jasným plánem a vizí, člověka, který bude nezávislý, kterého nikdo nemůže koupit, zkorumpovat a který se nebude bát mocných. Člověka, který bude tvrdě hájit české zájmy a naše občany,“ řekl také Babiš.

Občany drtí inflace a energetická krize, v Evropě zuří děsivá válka, uvedl Babiš. „Ve veřejném prostoru se setkáváme s netolerancí, hádkami a někdy zlobou,“ řekl. O sobě tvrdí, že bude vystupovat s novou, mírnější rétorikou. Chce vést pozitivní kampaň. Zaměřit se hodlá na návštěvy regionů, nejen na náměstích, ale i v uzavřených prostorách, řekl.

V úterý ráno se sejde poslanecký klub ANO, který bude mít možnost Babišovu kandidaturu podpořit. Následně podpisy Babiš předá ministerstvu vnitra. Novinářům také řekl, že zvažovanými kandidáty hnutí byli šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček, bývalý šéf sněmovny Radek Vondráček a velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický.

Babiš se v neděli odpoledne setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Expremiér dnes řekl, že Zeman byl rád, že se rozhodl ucházet o post hlavy státu.

Premiér Petr Fiala (ODS) po Babišově oznámení kandidatury uvedl, že expremiér hledá na Hradě imunitu. „Není to pravda, protože pokud bych se stal prezidentem, tak mám imunitu jen na to období a ten soud poběží dál,“ reagoval dnes Babiš. Zopakoval, že jde podle něj v případu Čapí hnízdo o politické trestní stíhání.

Babiš dále poznamenal, že pokud by v prezidentské volbě uspěl, nebyl by nadále předsedou ANO. „Pokud by mi dali nějakého čestného předsedu, tak budu rád,“ uvedl. Na otázku, zda by v případě neúspěchu odešel z politiky, je podle něj brzy.

První kolo volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nejsilnější podpoře se podle posledních průzkumů těší armádní generál a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel. K jeho nejvážnějším soupeřům by spolu s Babišem mohla patřit bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Babiš zatím nemá založený transparentní účet. Musí si ho založit nejpozději do 8. listopadu, kdy se podávají přihlášky do prezidentských voleb. Podle Františka Sivery z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí by měl Babiš do čtyřicetimilionového limitu kampaně pro první kolo zahrnout také část propagace, ve které se objevil od vyhlášení termínu prezidentských voleb začátkem července.

Babiš dnes novinářům po oficiálním oznámení kandidatury řekl, že postupně bude plnit závazky kandidáta ohledně transparentního účtu. „Vedení hnutí musí vyhodnotit, jaká částka z té komunální kampaně a kampaně do senátních voleb připadne na teď už prezidentskou kampaň,“ uvedl.

Přihlášku do prezidentské volby podalo již osm kandidátů. Z uchazečů, kteří veřejně deklarovali zájem o účast ve volbách, mezi nimi jsou senátor Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. ČTK to dnes sdělila Hana Malá z odboru tisku ministerstva vnitra. Některé z podaných kandidátních listin však podle ní zjevně nesplňují předepsané povinnosti. Termín na podání kandidatury je do 8. listopadu.

Zájem o účast ve volbách projevili i odborový předák Josef Středula, senátor Pavel Fischer, podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina nebo bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Ta dnes na svém webu uvedla, že do voleb půjde pouze v případě, že nasbírá 100 000 podpisů pod petiční archy. V současné době jich má asi 65 000 a týden před registrací je tak podle ní málo pravděpodobné, aby plánované mety dosáhla.

Zdroje: