Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Babiš nastupuje: Dám do voleb, kolik bude potřeba

Babiš nastupuje: Dám do voleb, kolik bude potřeba
Andrej Babiš | zdroj: Mediafax

Šéf politického hnutí ANO 2011 a majitel zemědělsko-chemického impéria Agrofert Andrej Babiš si jako hlavní cíl pro rok 2014 stanovil vstup do Poslanecké sněmovny. Věří, že jeho hnutí má šanci na úspěch ve volbách, dává mu až 15 procent. Sám ale ve sněmovně neusedne, vybere jen vhodné lidi a bude stát v ústraní, řekl Babiš v rozhovoru pro Lidové noviny.

Do politiky se prý Babiš rozhodl vstoupit proto, aby někdo konečně stát řídil ve prospěch občanů. Není podle něj nutné jen tupě šetřit, ale spíše vybírat daně, použít je ve prospěch všech a správně je investovat. "Nevybrané daně a mrhání penězi nákupem zbytečností představují obrovský balík peněz, který nám uniká. Když bude stát důsledně dohlížet na dodržování pravidel, zjistí se, že tu leží na zemi až 200 miliard korun ročně," říká podnikatel.

Horní sazbu daně by přitom vrátil zpět na 20 procent, spodní sazba by podle něj měla být 10 procent. Chce tak zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců, kteří mají nevýhodu oproti státům, kde je DPH na potraviny podstatně nižší nebo nulová.

Do kampaně vloží tolik, kolik bude třeba

Kampaň před volbami 2014 má dovést hnutí ANO 2011 k úspěchu. A dle Babišových slov se na ní nebude šetřit. Hnutí do kampaně investuje prý tolik peněz, kolik bude potřeba. Ale podnikatel připomněl, že neplatí všechno sám, strana má i své sponzory. A jako jediná skončila podle výroční zprávy 24 milionů v plusu.

Za velký neúspěch považuje Babiš to, že by se jeho hnutí vůbec nedostalo do parlamentu. "Pro mě osobně by to byl v politice určitě konec," dodává.

Sám ale poslancem být nechce a ve sněmovně sedět nebude. "Vím, že to zní blbě, když jsem lídr, ale myslím, že budu hledat způsob, jak být lídr, a nebýt poslanec.

Zdroje: