Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Senátor za ODS: Nečasi, skonči. Už to nemá cenu protahovat

Senátor za ODS: Nečasi, skonči. Už to nemá cenu protahovat
Zdeněk Schwarz | zdroj: Mediafax

Zdeněk Schwarz, který je ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, byl zvolen do Senátu jako nestraník za ODS. Podle něho vedení ODS v čele s Petrem Nečasem nemá výsledky a měl by nastoupit někdo jiný. Ve straně neprobíhá diskuse a ODS nesplnila sliby voličům a spíše jim škodí.

Na kongresu nynější vedení ODS slibovalo pozitivní změny. Vy sice nejste členem ODS, ale kandidoval jste za ní do Senátu a jste členem jejího senátorského klubu. Pozorujete tedy nějaké zlepšení či pozitivní posun?

Nic takového nevidím. Říkal jsem, že vedení už mělo dávno odstoupit. Tohle udržování vlády je taková agónie, která nikam nevede a nic nepřináší. Nepřináší to body, ale naopak nám je ztrácí. Ta všeobecná naštvanost lidí je veliká. ODS se nevzchopila a situace je alarmující. Čekal jsem, že se to na kongresu změní a že přijde nová parta a někdo se chytne za nos. Je přece logické, že když nejsou výsledky, tak by z toho měl někdo vyvodit odpovědnost a říct: „Nic za mnou není, jsou tu spíš negativa, tak raději končím a dávám svou funkci k dispozici někomu jinému, kdo to bude dělat třeba lépe.“ To se nestalo.

Vedení teď říká: „Všechno je v pohodě, děláme to dobře. Jedeme dál.“ Prostě si o sobě myslí, že jsou výborní, skvělí, tak proč by něco měnili. Sice nejsem člen strany, ale tu jejich image a nálepku nesu a voliči mi to dávají často najevo, čili nemůžu říct, že s tím nemám nic společného. Samozřejmě mi vadí, že jsem nyní spojován s negativy, která ta strana přináší. Nejvíc mi vadí, že nevidím žádnou změnu. Ten vlak jede pořád ve stejných kolejích a nevidím světlo na konci tunelu. To je vidět i z reakcí veřejnosti. Někteří říkají: „Kdy už s tím něco uděláte?“. Ty drsnější říkají: „jděte už do háje. Kdy už konečně vypadnete? Už to zabalte, už se na to vykašlete.“ Lidi nedostali to, co se jim slibovalo. Ale nebudou čekat věčně.   

Takže Petr Nečas funkci premiéra a předsedy ODS nezvládnul?

Neřekl bych to tak, že nezvládnul. Ale prostě neobhájil to, co obhájit měl. Nemá výsledek. Třeba se snaží to dělat dobře, ale výsledek nemá. A ten výsledek je to nejpodstatnější. To platí i v ostatních oborech. Můžete být fajn člověk, můžete být sebelepší osobnost, neposkvrněný, ale když vám to nejde a nemáte výsledky, tak tam prostě nemáte co dělat. To je můj obecný názor a nevztahuje se jen k Petru Nečasovi. Když ty výsledky Petr Nečas nemá, tak by tam neměl být.

V řadě průzkumů za sebou od různých agentur se umisťuje ODS až za TOP 09 a pohybuje se těsně nad nebo těsně pod deset procent.

Já průzkumy neberu moc vážně. Nakonec ten výsledek ve volbách může být úplně jiný. Je nutné přiznat že určité znamená ty průzkumy dávají a že se něco děje. Že ten stav je pro nás nepříznivý, měli bychom se nad tím zamyslet a měli bychom s tím něco dělat. 

Ale že je ODS v krizi a že jí klesá podpora, s tím asi souhlasíte.

To slyším od lidí. Abych tohle věděl, na to nepotřebuji průzkumy. V reakcích, co má od svých známých a voličů, dle toho, co chodí v mailech, tak naštvanost na ODS je opravdu velká.

Zdroje: