Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Aktualizováno: Audit Evropské komise potvrdil Babišův střet zájmů, premiér to nadále odmítá

Aktualizováno: Audit Evropské komise potvrdil Babišův střet zájmů, premiér to nadále odmítá
Premiér Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Závěry auditu Evropské komise týkající se českého premiéra Andreje Babiše (ANO) potvrzují jeho střet zájmů. Český překlad konečné verze zprávy ohledně dotací ze strukturálních fondů pro holding Agrofert by Brusel měl zaslat do Česka v lednu. Členům kontrolního výboru Evropského parlamentu to sdělili zástupci komise. Babiš v reakci znovu uvedl, že střet zájmů nemá a ani mít nemůže. Holding Agrofert prý neovládá a neřídí.

Zprávy o tom, že auditoři i po komunikaci komise s českými úřady trvají na předběžných závěrech o střetu zájmů, se již dříve v médiích objevily. Babiš jakýkoli konflikt zájmů popírá a ministerstvo pro místní rozvoj se komisi dlouhodobě snaží přesvědčit o tom, že problémy vyřešil převedením Agrofertu do svěřenských fondů.

"Ta zpráva je konečná a definitivně říká, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů," řekl ČTK lidovecký člen výboru Tomáš Zdechovský. Informaci potvrdil i další poslanec přítomný dnešnímu neveřejnému jednání výboru. Komise podle Zdechovského zároveň uvedla, že neproplatí firmám kolem Agrofertu žádné dotace od léta 2018, kdy vstoupila v platnost zpřísněná unijní pravidla o střetu zájmů.

Na základě závěrů předběžné auditní zprávy, o níž již rok české úřady s komisí vedou písemnou diskusi, by mohlo Česko vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun.

Babiš k závěrům auditu znovu uvedl, že střet zájmů nemá a ani mít nemůže. "Ohledně stanoviska EK se budete muset obrátit na ministerstvo pro místní rozvoj. Já žádné stanovisko EK neobdržel a ani neznám jeho obsah. Se mnou za celou dobu nikdo nejednal! Co se týká akcií Agrofertu, tak ty jsem převedl v důsledku Lex Babiš v únoru 2017 do svěřenských fondů a od té doby s nimi nedisponuji, Agrofert neovládám ani neřídím. Proto dlouhodobě a opakovaně tvrdím, že střet zájmů nemám a ani mít nemůžu," sdělil České tiskové kanceláři Babiš.

Kontrolní výbor EP letos v květnu Babiše v nezávazných doporučeních vyzval, aby odstoupil, nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se jeho střet zájmů skutečně prokáže. Babiš opakuje, že splňuje pravidla stanovená novelou českého zákona z roku 2017, na jejímž základě převedl majetek do svěřenských fondů. Podle auditorů však premiér Agrofert nadále ovládá.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) k informaci od europoslanců uvedl, že vláda jedná zcela v souladu s českými zákony, které v tomto případě nic o střetu zájmů neříkají. "Nevím, co potvrdila Evropská komise. My se řídíme českými zákony a české zákony nic o střetu zájmů v tomto případě neříkají. My nemůžeme jednat jinak než podle českých zákonů a tam podle našeho názoru jednáme zcela v souladu s nimi," uvedl Havlíček. Odmítl zároveň podezření, že jeho stanovisko určuje loajalita k Babišovi. "Já se nemůžu řídit loajalitou, sympatií nebo antipatií, já jako vysoký státní úředník se musím řídit primárně zákonem," zdůraznil. Diskuse o střetu zájmů je podle něj zatím spíš mediální a částečně politická. "Ale já musím mít striktní pravidla a někdo mi musí prokázat, jestli je porušuju, nebo ne," konstatoval.

Zdroje: