Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Amulet není v souladu s islámem: Ochranu máme hledat u Alláha, ne u kusu skla

Amulet není v souladu s islámem: Ochranu máme hledat u Alláha, ne u kusu skla
Typický amulet proti uhranutí nazar | zdroj: Profimedia

Kdo byl někdy na jihu Balkánu, nemohl jej přehlédnout: typický skleněný amulet ve tvaru modrobílého oka. Teď Turci dospěli k názoru, že talisman odporuje islámu.

Jak oznámil turecký státní úřad pro náboženské záležitosti (Diyanet), používání modrobílého sklíčka ve tvaru oka, které v Turecku i dalších zemích, zejména na Balkáně, nosí mnozí lidé u sebe jako amulet, není v souladu s islámem. Muslimové totiž nesmějí očekávat ochranu od talismanu, ale pouze od Boha, soudí úřad.

"Postoje, chování a přesvědčení, které přikládají konečný účinek komukoli jinému než Alláhovi, jsou v našem náboženství zakázány. Tudíž ani nošení nazaru a podobných věcí na krku či kdekoli jinde s očekáváním ochrany se nedovoluje," citoval rozhodnutí úřadu Diaynet turecký zpravodajský server Duvar, který je často kritický k vládě.

Modré sklíčko s bílým a tmavým kruhem uprostřed, jemuž se v Turecku říká nazar či oko zla (proti zlému uhranutí), se používalo už v osmanské říši. Má chránit před zlými silami a často se dává také batolatům jako amulet. Lidé si ho věší na dveře, aby chránil jejich obydlí, taxikáři ho mají na zrcátkách v autech, mnozí ho nosí třeba na klíčích. Turci věří, že tento amulet chrání jeho nositele tím, že absorbuje zlo a špatnou energii.

Symbol modrobílého oka měla na svých letadlech i turecká soukromá společnost Fly Air, která už ale zanikla. V Turecku se s ním turisté setkávají na každém kroku a jako suvenýr si mohou koupit modrobílé přívěšky ve tvaru oka, šperky či všelijaké suvenýry s tímto motivem.

Zdroje: