Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Alžběta a Masaryk: Když vůdci usednou na koně...

Alžběta a Masaryk: Když vůdci usednou na koně...
Alžběta II. při Trooping the Colour (1952) a Tomáš Garrigue Masaryk během vojenské přehlídky v centru Prahy (1933) | zdroj: Profimedia

Britská královna jezdila na koni v čele vojenských přehlídek do osmdesáti let, první československý prezident to zvládl do třiaosmdesáti. Dusot kopyt jejich koní budil respekt.

Alžběta II. je v 94 letech zpátky v sedle koně. Tomáš Garrigue Masaryk by před ní nepochybně smekl čapku.

Britská královna se po koronavirové karanténě vrátila do sedla svého čtrnáctiletého ponyho jménem Balmoral Fern. O víkendu se v zeleném saku, světlých jezdeckých rajtkách, bílých rukavicích a s šátkem na hlavě projížděla ve windsorském parku.

profimedia-0524585365 Alžběta II. v areálu hradu ve Windsoru. V 94 letech pořád v sedle | zdroj: Profimedia

Pro královnu nic mimořádného. Alžběta, která vládne ostrovní monarchii 68 let a stala se nejdéle vládnoucím panovníkem v jejích dějinách, je známá vášní ke koním. Až do svých osmdesáti jezdila v čele květnové přehlídky Trooping the Colour na počest jejích narozenin. (Dokládá to časosběrné video.)

zdroj: YouTube

Kůň je nádherné a majestátní zvíře, které si dokázalo získat srdce mocných mužů a žen. Vladař na koní budí respekt. A člověk v sedle je na tom člověk duševně a psychicky lépe než na zemi, jak kdysi napsal John Steinbeck.

Na koni se cítil skvěle také Tomáš Garrigue Masaryk. Obdobně jako Alžběta jezdíval v čele přehlídek.

Prezident-osvoboditel, který lásku ke koním zdědil po otci – kočím, naposledy vedl přehlídku v roce patnáctého výročí republiky 28. října 1933. Tehdy mu bylo už třiaosmdesát. Přesto zvládl jízdu v čele přehlídkového jízdního vojska od Muzea na Václavském náměstí až po Rudolfinum na dnešním náměstí Jana Palacha, kde sídlilo Národní shromáždění a kde byla postavena slavnostní tribuna.

zdroj: YouTube

Za Masaryka byla na Pražském hradě stáj – ve staré konírně u Míčovny – s jezdeckými, kočárovými i tažnými koni. A samotný prezident na svém nejoblíbenějším koni Hektorovi v roce 1926 a 1932 odtud přijel na VIII. a IX. Všesokolský slet na Strahově.

Stejně jako malého Tomáše také Alžbětu přivedl do stáje její otec, král Jiří VI. Ke čtvrtým narozeninám od něj dostala poníka jménem Peggy a jezdila na něm od šesti let.

Po Jiřím VI. panovnice zdědila špičkové chovné a dostihové koně. Její stáj je na ostrovech pověstná. Koně Alžběty II. vyhráli v Británii přes 1600 dostihů, s výjimkou Epsom Derby vlastně všechny klasické závody.

Zdroje:
www.royal.uk, Jiří Kovtun Zdeněk Lukeš Pražský hrad za T.G. Masaryka