Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Alfred Hitchcock byl mistr žertů, i jeho však vypekli

Alfred Hitchcock byl mistr žertů, i jeho však vypekli
Z natáčení filmu Muž, který věděl příliš mnoho | zdroj: Profimedia

Před 120 lety přišel na svět režisér a spisovatel Alfred Hitchcock. Připomeňte si sedmero zajímavostí o jedné z nejslavnějších osobností filmové historie.

Alfred Hitchcock si vztah k napětí a hrůze zřejmě budoval už od raného dětství.

Rodilý Londýňan měl přísnou, až tvrdou výchovu. Otec ho například jako malého chlapce poslal na policejní stanici se vzkazem, který měl předat tamnímu policistovi. Poté, co tak učinil, šoupli jej na chvilku za mříže s tím, že se jedná o trest za zlobení. Hitchcock si tak zadělal na celoživotní fobii z policistů.

Ve škole také zažil fyzické tresty a šikanu. Jeho matka ho prý za trest nechávala dlouze stát v nohách postele. Právě tyto vzpomínky zřejmě zakomponoval i do slavného thrilleru Psycho.

Přelomový úspěch

Za první Hitchcockův opravdu úspěšný film je považován Příšerný host, který natočil ve Velké Británii v roce 1927. Snímek byl ovlivněn německým expresionismem, pojednával o honu na vraha v černém kabátě, který zabíjí pouze v určitý den v týdnu. Hitchcock se tímto počinem významně podílel na definování žánru thriller, neboť - ačkoliv se mu někdy přezdívá "mistr hrůzy" - byl spíše "mistrem thrilleru a napětí."

O dva roky později natočil film Její zpověď, který se stal prvním britským zvukovým snímkem. Hlavní roli si v něm zahrála československá herečka Anny Ondráková.

Partnerka v práci i v životě

V té době už byl Hitchcock několik let ženatý s Almou Revilleovou. Svou osudovou ženu potkal ve filmových ateliérech. Vzali se v prosinci 1926, rok a půl nato přišlo na svět jejich jediné dítě - dcera Patricia.

Alma, původně protestantka, před sňatkem konvertovala ke katolické církvi. Narodila se o pouhý den později než Hitchcock. Byla nejen jeho celoživotní partnerkou, ale též důležitou spolupracovnicí. Jejich manželství trvalo téměř 54 let. Dodnes se diskutuje o tom, jak moc měla na Hitchcockovu tvorbu vliv právě jeho žena.

Čeho se nikdy nedočkal

Rebecca byl první Hitchcockův film natočený v Americe. Hitchcock byl díky němu nominován na Oscara za nejlepší režii, zlatého plešouna v této kategorii se však nikdy nedočkal. A to byl pak nominován ještě čtyřikrát. Snímek nicméně v roce 1940 získal Oscara jako nejlepší film.

zdroj: youtube.com

Celkově Hitchcockovy filmy nasbíraly 46 nominací na Oscara v různých kategoriích, v pouhých šesti případech je ale nakonec i proměnily. Režisér však na tomto prestižním ceremoniálu nikdy nebyl oceněn ani za celoživotní dílo.

Mistr nejapných žertů

Kromě talentu pro napětí a hrůzu měl Hitchcock i smysl pro humor - byť velice svérázný, až krutý. Někdy sugestivně vyprávěl lidem ve výtahu napínavé příběhy, kabinu však opustil těsně před pointou. Žertoval i během opulentních hostin. Nic netušícím hostům bylo servírováno jídlo v opačném pořadí, jindy Hitchcock nechal všechny pokrmy obarvit namodro, a pak se bavil reakcemi strávníků.

Jisté hollywoodské hvězdě také poslal několik stovek uzených sleďů. A když se jeden z kameramanů na placu pochlubil svou moderní kuchyní s elektrickými spotřebiči, režisér mu nechal domů přivézt uhlí se vzkazem "Platil Hitchcock".

Některé jeho žerty však byly opravdu drsné. Herečka Elsie Randolphová se například režisérovi svěřila se svým strachem z ohně, načež Hitchcock nechal filmového technika vpustit kouř do telefonní budky, kde Randolphová byla, a nepozorovaně zamknout dveře.

Asistent kameramana Alfred Roome, který se též stal terčem jakéhosi vtipu, mu však jeho žertování oplatil. Dal pod režisérův vůz falešnou bombu. "Nikdy jste neviděli tlusťocha vypadnout z auta rychleji," komentoval pak Roome efekt své vendety, kterou si u Hitchcocka získal značný respekt.

Reklama, která (ne)měla dopad

Ostatně jedním z poznávacích znamení Hitchcocka byla i jeho mohutná postava. A to, že se ve svých filmech pravidelně objevoval v cameo rolích. Ve snímku Záchranný člun tak učinil prostřednictvím reklamy v novinách propagující přípravky na hubnutí od firmy Reduco. V novinovém inzerátu je režisér vyfocen jak obézní, tak i výrazně štíhlejší.

Hitchcock později uvedl, že po projekcích mu psalo mnoho čtenářů s prosbou o informace o oněch "úžasných", leč fiktivních produktech.

Hitchcock v té době opravdu výrazně zhubl a svérázné cameo mělo tuto proměnu záměrně zvěčnit. Nemohly za to však zázračné přípravky, ale tvrdá dieta. Muž, jehož typická večeře se údajně skládala z pečeného kuřete, šunky, brambor, zeleniny, salátu, dezertu, lahve vína a brandy na chuť, během drakonického odtučňovacího procesu snídal a obědval černou kávu a k večeři si dopřával steak se zeleninou.

Není divu, že si štíhlejší figuru trvale neudržel.

Kdy se objevil naposledy

Závěr Hitchcockova života byl poznamenán nemocemi. Režisér ještě rozpracoval přípravy špionážního thrilleru Krátká noc, ale k natáčení už nedošlo. Kromě vlastních zdravotních trablů měl i obavy o manželku, která prodělala mrtvici. V roce 1980 obdržel od Alžběty II. Řád britského impéria, ale zdraví mu nedovolilo absolvovat cestu do Londýna. Naposledy se na veřejnosti objevil 16. března 1980 na akci Amerického filmového institutu. Zemřel 29. dubna ve svém domě v Bel Air.

Jeho popel rozprášili do Pacifiku. Alma svého muže přežila o dva roky.

Zdroje:
telegraph.co.uk, Vlastní, Wikipedia.org