Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Odkud se berou dolary v rukou ozbrojenců Islámského státu

Odkud se berou dolary v rukou ozbrojenců Islámského státu
Iráčané za dináry nakupují dolary, které do země pumpují Američané | zdroj: Profimedia

Radikálové ze samozvaného chalifátu používají jako platidlo dolary. V plánu sice mají vlastní měnu, zatím ale zůstávají u americké měny. A Američané se obávají, že islamistům posílají peníze oni sami. Americká hotovost se zřejmě také dostává i do rukou Íránu.

Americká centrální banka (Fed) v posledních letech dodávala stále více hotovosti do Iráku. Když dolary netečou do irácké ekonomiky, což je vzhledem k žalostnému stavu tamní ekonomiky zcela zřejmé, kam tedy mizí?

Odpověď je celkem jednoduchá – nejspíš do rukou Islámského státu nebo íránského režimu.

Funguje to celkem jednoduše. "Centrální banky ostatních zemí mohou Fed požádat o distribuci měny. Nové stodolarové bankovky pak putují z operačního střediska Fedu v East Rutherfordu přímo do Bagdádu. Irácká centrální banka je pak každý den rozprodává na aukcích, na kterých je irácké finanční společnosti nakupují za dináry," vysvětluje prestižní list The Wall Street Journal.

Objem hotovosti pumpovaný do Iráku v poslední době závratně stoupl z necelých čtyř miliard v roce 2012 na 13,66 miliardy dolarů v roce 2014. Vzhledem k mizernému stavu irácké ekonomiky to začalo být Američanům podezřelé. Nejprve je napadlo, zda Irák nehromadí peníze místo toho, aby je posílal do oběhu.

Nasnadě je ale i další možnost – dolary putují z Iráku do bank v sankcemi zablokovaném Íránu a tečou také do Islámského státu, což podle některých zpráv potvrdili i sami Iráčané. Na měnových aukcích irácké centrální banky tak zvesela nenakupují jen tamní finančníci, ale i islamisté.

Jakmile to Američanům došlo, začali v průběhu léta omezovat tok peněz do Iráku a jeho obnovení podmínili lepší kontrolou nad distribucí peněz.

Iráckou centrální banku to zahnalo do kouta, postupně jí totiž dolary došly. Iráčané tak souhlasili s tím, že Fedu budou poskytovat víc informací a společnosti Ernst&Young umožní dohlížet na měnové aukce.

Jenže obchodovat s Iráčany není vůbec jednoduché. Svůj slib sice splnili, Američanům ale poslali kupu "excelových tabulek, nepoužitelných digitálních dokumentů a tištěnou dokumentaci včetně ručně psaných poznámek", jak uvádí Wall Street Journal.

Islámský stát navíc nezískává hotovost jen na měnových aukcích. Ozbrojenci například loni vyrabovali trezor irácké centrální banky v Mosulu, který ovládají. Přišli si tehdy na 100 milionů dolarů. Na územích, která padla do jejich rukou, navíc často obírají tamní státní zaměstnance o jejich mzdu. 

Zdroje: