Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Nad Němečkem se stahují Babišova mračna

Komentář: Nad Němečkem se stahují Babišova mračna
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nebojuje jen za lékaře, ale i za vlastní kariéru | zdroj: isifa/MAFRA/Ladislav Němec

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nehájí ředitele nemocnic obviňované ze špatného hospodaření pro nic za nic. Hraje i o svou politickou budoucnost.

Ministerstvo financí vyslalo do krajských nemocnic auditory hospodaření. Výsledky ani postup kontroly se překvapivě ředitelům těchto nemocnic nelíbí. Vytáhli proto do politického boje.

V pondělí uspořádali pod záštitou hejtmana Vysočiny, sociálního demokrata a lékaře Jiřího Běhounka, tiskovku, na níž plamenně promlouvali proti údajným šikanózním metodám auditorů a tvrdili, že výsledky byly objednané předem. Mezi nimi byl i ředitel Motola a kandidát ČSSD na pražského primátora Miloslav Ludvík. Zkrátka předvolební akce.

Předvolební akcí je ovšem i samotná kontrola, kterou na nemocnice ovládané vesměs managementem spjatým se sociální demokracií, poslal ministr financí Andrej Babiš. Zaklíná se jako obvykle heslem, že se všude krade a nehospodárně utrácí, pročež ti, co audity kritizují, odvedli špatnou práci a mají proto černé svědomí. Zřejmě nejsou odborníky a bude potřeba je prostě vyměnit.

Ředitelů se otevřeně zastal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Spor mezi Babišem a svým spolustraníkem má vyřešit Bohuslav Sobotka. Jak to skončí, je jasné předem, a to přesto, že Sobotka by v tomto případě neměl kličkovat, zvlášť ve vyhrocené době před volbami.

Nevětší předvolební boj logicky zuří mezi dvěma hlavními stranami vládní koalice, ODS leží na lopatkách a dýmka Karla Schwarzenberga, zdá se, vyhasla. Hraje se však i o pozice ve vládě, neboť kabinet čeká v brzké době velká rekonstrukce. Jedním z těch, pod nimiž se kýve křeslo, je právě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Dvaačtyřicetiletý nemocniční manažer s razancí až "nesociálnědemokratických" rozměrů je už dlouho terčem útoků ze strany Babišova hnutí ANO a plnou podporu nemá ani v rámci mateřské strany. Dlouholetý ředitel ostravské fakultní nemocnice působil v zastupitelstvu Bohumína – poprvé se sem dostal ještě za Stranu zelených - a ve vysoké politice se pohybuje krátce.

Zato s řízením nemocnic má tento internista zkušenosti bohaté, poprvé se stal šéfem už ve třiceti letech právě v Bohumíně, o tři roky později se přesunul do Ostravy. Je jednou z mála skutečně kompetentních figur v Sobotkově vládě. Vzhledem k proslule úspěšné personální politice obou lídrů (jedna z věcí, již mají Sobotka a Babiš společnou) by proto nebylo překvapivé, kdyby zanedlouho musel kabinet opustit.

Zdroje:
Vlastní