Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Ministr Slamečka podá na odboráře Duška trestní oznámení

Ministr Slamečka podá na odboráře Duška trestní oznámení
zdroj: Mediafax

Ministr dopravy Gustáv Slamečka přirovnal výroky odborového předáka Jaromíra Duška o homosexuálech k výrokům nacistů Adolfa Hitlera a Heinricha Himmlera. Hodlá na něj také podat trestní oznámení kvůli pomluvě.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka si výroky předáka Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška rozhodně nenechá líbit. Je prý rozhodnut na něj podat trestní oznámení pro pomluvu.

„Vzhledem k tomu, že pan Dušek ve svojí homofobní mluvě pokračuje, a vzhedem k tomu, že vydal prohlášení, že se zúčastňuji tunelování drah, podám na něj trestní oznámení pro pomluvu," řekl Slamečka.

Ministr také v reakci na Duškovo vyjádření odcitoval nikoliv nepodobné homofobní výroky nacistických pohlavárů Heinricha Himmlera a Adolfa Hitlera. Odmítl také, že by v resortu dělal personální změny, které by byly podmíněny sexuální orientací.

„Za celé moje působení na ministerstvu v sekci železnic bylo obsazené jediné místo a to za odvolaného náměstka Žáka. Toho jsem ale neodvolával já," dodal Slamečka.

Ministr také zdůraznil, že souhlasí s koalicí odborových svazů, jež během pondělí dala najevo, že Duška stahuje z dalšího jednání kolem benefitů. „Toto prohlášení odborových svazů vítám. Je to dobrý krok směřující k tomu, abychom pokračovali v dalších jednáních s odboráři," řekl. „Pokud by pan Dušek za stůl sednul, tak s ním sedět nebudu," doplnil.

Dušek v sobotních Lidových novinách totiž prohlásil: "Homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustav Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf úřadu vlády - pozn. red.). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě."

Odborář Dušek se stal ústředním tématem víkendových médií. Po svých výrocích na adresu homosexuálů na ministerstvech a ČD jej k omluvě vyzvali nejen zástupci ČSSD, TOP 09 i ODS, ale ústy svého mluvčího také premiér Fischer a ministr Kocáb, zodpovědný za oblast lidských práv a menšin.

V sobotních Televizních novinách na Nově ovšem jakoukoli omluvu rezolutně odmítl. "Jim bych se neomluvil, proč, ani ze srandy," řekl rozhořčený odborářský boss. "Je-li kvalifikací pro práci na ministerstvu dopravy homosexualita, pak je tam něco zvrácenýho," uzavřel Dušek.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz